Griekse president wil vandaag nog formatie nieuwe regering

De leider van verkiezingswinnaar Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, werd gisteravond toegejuicht door zijn aanhangers. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse president Karolos Papoulias wil dat Nieuwe Democratie, de conservatieve partij die gisteren de parlementsverkiezingen in Griekenland won, probeert binnen een dag een nieuwe regering te vormen. Dat heeft het kantoor van de president vanochtend bekendgemaakt.

Papoulias zou vanochtend om half twaalf de partijleider van Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, ontvangen om hem de opdracht te geven een nieuwe regering te formeren. Samaras zelf zei gisteravond dat hij snel een “regering van nationale verzoening” wil vormen. Hij zei dat “er geen tijd te verliezen is” en dat er een regering moet komen die “economische groei moet brengen en de Grieken ervan moet verzekeren dat het ergste voorbij is”.

Coalitie conservatieven en pro-Europese socialisten waarschijnlijk

Samaras spreekt vanmiddag eerst met Alexis Tsipras, de leider van het radicaal-linkse Syriza, dat de tweede partij van Griekenland werd. Er is echter geen kans op samenwerking tussen Nieuwe Democratie en Syriza, omdat de partij van Tsipras de afspraken met Europa over de noodhulp voor Griekenland volledig verwerpt. Nieuwe Democratie wil de afspraken indien mogelijk in goed overleg met Europa aanpassen en heeft met de pro-Europese socialisten van Pasok een meerderheid in het nieuwe Griekse parlement. Syriza heeft gezegd de oppositie in te gaan.

Of het Samaras gaat lukken om inderdaad vandaag al een nieuwe regering te formeren is de vraag. Pasok heeft aangekondigd een kabinet van Samaras te willen steunen, maar het is nog onzeker of de socialisten willen toetreden tot zijn regering of alleen vanuit het parlement hun steun willen geven. Nieuwe Democratie heeft 129 zetels in het parlement en zou met de 33 zetels van Pasok op een meerderheid van 162 zetels komen. Mogelijk zoekt Samaras nog de steun van een derde partij, bijvoorbeeld Linkse Democraten, die ook hebben gezegd een pro-Europese regering te willen steunen.

Duitsland: Grieken krijgen geen extra tijd

Vanuit Europa klonk gisteravond ook de roep om snel een regering te vormen in Griekenland. Zo spraken de ministers van Financiën van de eurogroep de hoop uit dat een nieuwe regering doorgaat met hervormen. Een woordvoerder de Duitse regering benadrukte vanochtend dat Griekenland zich aan de gemaakte afspraken met Europa moet houden en dat het nu niet de tijd is om de Grieken extra tijd te geven om hun beloften na te komen.

De financiële markten reageerden vanochtend in eerste instantie positief op de ontwikkelingen in Griekenland, maar de stemming op de beurzen sloeg al snel om. Reden daarvoor was nieuwe onzekerheid over Spanje, dat de rente die het moet beloven op de uitgifte van staatsobligaties zag stijgen tot boven de gevaarlijke grens van zeven procent.

    • Pim van den Dool