Fusie van AVRO en TROS uitgesteld

De geplande fusie van AVRO en TROS gaat in september in de ijskast, in afwachting van de verkiezingen en de vorming daarna van een nieuw kabinet. De omroepen willen eerst afwachten of en wanneer de Tweede Kamer stemt over het fusieplan; vooral over de nodige aanpassing van de Mediawet. De beoogde fusiedatum van 1 januari 2013 wordt verschoven naar op zijn vroegst september volgend jaar.

TROS-directeur Peter Kuipers: „In de huidige Mediawet ontbreekt de wettelijke grondslag voor fusies, dus verdere plannen gaan inderdaad in de koelkast.” Willemijn Maas, directeur van de AVRO: „We gaan door met de plannen voor nieuwe huisvesting en met het onderzoek naar onze bedrijfsculturen. Maar beslissingen over het personeel – over ontslagen – en de juridische stappen worden uitgesteld.” De woordvoerder van koepelorganisatie NPO beaamt: „Voordat de omroepen onomkeerbare stappen nemen, moet de politiek die eerst fysiek mogelijk maken. Volgens de huidige Mediawet kan het niet.”

Dat zes publieke omroepen fuseren tot drie grote omroepen (AVRO/TROS, KRO/NCRV, VARA/BNN), is een wens van het huidige, inmiddels demissionaire kabinet. De wijziging van de Mediawet ligt bij de Raad van State, de Tweede Kamer zou er na het zomerreces over stemmen. Nu het kabinet gevallen is, gebeurt dit waarschijnlijk pas na de verkiezingen.

Het ministerie van OCW vindt het „niet onbegrijpelijk dat ze even wachten”, aldus een woordvoerder. „Maar in het Lenteakkoord staat wel dat de stelselwijziging bij de omroepen gewoon doorgaat.”

Mochten de fusies doorgaan, dan willen AVRO en TROS samen het huidige gebouw van de Wereldomroep betrekken. De TROS is sceptisch over het plan van de AVRO om ook nog een nieuw filiaal te openen in het oude Filmmuseum in het Amsterdamse Vondelpark, maar volgens AVRO-directeur Maas is dat geen belemmering: „De TROS zou zelf nooit voor Amsterdam kiezen, maar ook dat plan gaat gewoon door.”