Bondgenoten doet mee met DNV - ‘gevaar versplintering afgewend’

FNV Bondgenoten zal zaterdag de overeenkomst voor de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging van Jette Klijnsma tekenen. Foto Hollandse Hoogte / Roel Visser

De leden van FNV Bondgenoten hebben vandaag voor de oprichting van De Nieuwe Vakbeweging gestemd. De plannen van kwartiermaker Jetta Klijnsma bevatten genoeg positieve punten, vond 95 procent van de tweehonderd aanwezige kaderleden.

Bondgenoten zal zaterdag de overeenkomst tekenen over de oprichting van de De Nieuwe Vakbeweging. De grootste vakbond binnen de FNV is tevreden met de aanpassingen in de plannen die Klijnsma vorige week heeft gepresenteerd. Komend jaar moeten de plannen nog wel verder uitgewerkt worden. Over een jaar wordt dan besloten of Bondgenoten wordt opgeheven en volledig opgaat in de nieuwe vakbeweging.

‘Gevaar versplintering afgewend’

Eerder was Bondgenoten weinig tevreden over de plannen van Klijnsma. Bondgenoten beschouwde het als een als een vrijblijvend advies dat “op een voor ons bevredigende wijze verder kan worden uitgewerkt”. Klijnsma kwam Bondgenoten daarop onder meer tegemoet op het punt van de juridische vorm: de bond hoeft zich niet meer verplicht op te delen in verenigingen.

Dat is belangrijk voor de bond, die zich niet bereid toonde zichzelf op te delen. Ellen Dekkers, binnen Bondgenoten betrokken bij de oprichting van DNV, zegt hierover:

“De bond krijgt tijd en ruimte om zich in sterke sectoren te gaan organiseren en zichzelf dan op te heffen. Hierdoor is het gevaar van de versplintering afgewend.”

DNV wordt zaterdag opgericht, veel kleine bonden nog beslissen

In de plannen staat nog wel dat een sector maximaal zestien procent van de stemmen krijgt binnen het op te richten ledenparlement. Dat zou ervoor zorgen Bondgenoten veel minder macht krijgt dan nu. Maar omdat de bond wordt opgedeeld in meerdere sectoren, kunnen de voormalige onderdelen van Bondgenoten uiteindelijk samen toch meer dan zestien procent van de stemmen krijgen, meldt persbureau Novum.

De oprichting van de opvolger van de FNV staat gepland voor aanstaande zaterdag. Ouderenbond ANBO en de bond voor zelfstandigen in de bouw hebben hiervoor afgezegd. Veel andere kleinere bonden moeten nog beslissen. Veel van deze bonden vrezen dat ook in DNV er te veel macht gaat naar de grote bonden en er te weinig wordt besloten op basis van kennis. Ook zijn er bezwaren tegen een grotere afdracht naar centrale fondsen, wat vooral ten goede zou komen van de grotere sectoren.

    • Mirjam Remie