Financiële markten opgelucht na Griekse verkiezingsuitslag

De Aziatische en Europese aandelenmarkten reageerden vanochtend opgelucht op de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen. Foto AFP / Nicolas Asfouri

De Europese beurzen zijn vanochtend hoger geopend na de overwinning van de pro-Europese partij Nieuwe Democratie bij de Griekse parlementsverkiezingen van gisteren. Ook daalden de rentes die Spanje en Italië moeten beloven op hun staatsobligaties.

De AEX in Amsterdam opende 1,3 procent hoger op ruim 301 punten. De Duitse beurs in Frankfurt begon de handelsdag 1,2 procent in de plus, terwijl de CAC-40 in Parijs ruim 1,3 procent hoger noteerde. In Londen opende de FTSE-100 1,4 procent hoger. De Spaanse beurs in Madrid was ook positief gestemd en steeg bij het begin van de handelsdag bijna 1,8 procent.

De beurzen zijn hoopvol gestemd over de verkiezingsuitslag omdat verkiezingswinnaar Nieuwe Democratie heeft beloofd zich aan de afspraken met Europa over de noodhulp te houden. De conservatieven zouden een meerderheid kunnen vormen met de socialisten van Pasok, waardoor er in Griekenland kans is op een pro-Europese regering die doorgaat met bezuinigen en hervormen. De leider van Nieuwe Democratie zei gisteravond snel een “regering van nationale verzoening” te willen vormen.

Spaanse en Italiaanse tienjaarrentes dalen na uitslag

De obligatiemarkten reageerden vanochtend ook opgelucht op de ontwikkelingen in Griekenland. De rentes die Spanje en Italië moeten beloven op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar daalden: de Spaanse rente van 6,838 naar 6,776 procent, de Italiaanse rente van 5,912 naar 5,854 procent. Het wordt hierdoor voor de Spaanse en Italiaanse regeringen goedkoper om geld op te halen op de internationale kapitaalmarkten.

De Aziatische aandelenmarkten reageerden eerder vanochtend al opgelucht op het verkiezingsresultaat in Griekenland. De Nikkei-index in Tokio sloot 1,77 procent hoger. De markten in Hong Kong, Seoul en Sydney staan al de hele dag op plussen van tussen de één en anderhalf procent.

    • Pim van den Dool