EU: termijn terugbetaling Ierse miljardenlening niet verlengd

De termijn van vijftien jaar die de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelden toen ze Ierland een lening van 85 miljard euro toezegden, blijft vijftien jaar. Deze periode wordt niet verdubbeld, zoals Ierse media vandaag meldden.

Volgens de Ierse staatsomroep RTE meldden bronnen binnen de drie genoemde geldschieters dat er sprake zou zijn van een verlenging, maar dit is “simpelweg onwaar”, zo verklaart Amadeu Altafaj, woordvoerder van de Europese Unie, vanmiddag tegenover persbureau Reuters.

Volgens de genoemde bronnen zouden de EU en de ECB hierover praten, van het IMF was dit niet zeker. De omroep veranderde een artikel waarin staat dat wordt gesproken over verlenging van de termijn na deze verklaring. Nu gaat het stuk over de “mogelijke gevolgen” die een dergelijke verlenging zou hebben voor Ierland.

Het land kondigde eind vorig jaar bezuinigingen aan van 3,8 miljard door belastingen te verhogen en de overheidsuitgaven in te perken. De regering hoopte daarmee te kunnen voldoen aan de voorwaarden die de drie partijen hebben gesteld aan de noodlening aan het land.

    • Annemarie Coevert