Eerste bemande koppeling aan een Chinees ruimtestation is een feit

Caption: In this image made off the monitor screen at the Beijing Aerospace Flight Control Center and released by China's Xinhua News Agency, Chinese astronauts, from left, Liu Wang, Liu Yang and Jing Haipeng wave in the orbiting Tiangong-1 lab module Monday afternoon, June 18, 2012. They moved from Shenzhou-9 spacecraft to this module three hours after docking Monday. (AP Photo/Beijing Aerospace Control Center via Xinhua) NO SALES Vandaag koppelde de Chinese Shenzhou-9 aan het Tiangong-1 laboratorium in de ruimte. Vlnr. taikonauten Liu Wang, Liu Yang en Jing Haipeng . Foto AP / Beijing Aerospace Control Center

De koppeling van het Chinese ruimteveer Shenzhou-9 aan het ruimtelaboratorium Tiangong (ofwel ‘Hemelse Paleis’) was vanochtend succesvol. Het is de eerste keer dat China een bemande capsule koppelt aan een ruimtestation.

Naast het feit dat de Chinezen nu voor het eerst een vrouw de ruimte in hebben gestuurd, markeert de koppeling ook de technologische vooruitgang van hun ruimteprogramma. China bevindt zich nu op eenzame hoogte met de Verenigde Staten en Rusland, die beiden ook al een eigen ruimtestation hebben (gehad).

Bekijk hieronder de beelden van de koppeling:
http://youtu.be/Vbh2xLq470o

Vorig jaar oktober slaagde de onbemande Shenzou-raket er al in om succesvol te koppelen aan de Tiangong-module als voorbereiding op de missie van Yang. Hier is de koppeling en ontkoppeling van de module te zien:
http://youtu.be/Vbh2xLq470o

    • Hans Klis