Een gezonde mond is belangrijk, want tandplak verhoogt de kans op kanker

Mogelijk geven mondbacteriën gifstoffen af die in de bloedbaan komen en ontstekingen geven.

Dertigers die verder gezond zijn maar die veel tandplak in hun mond hebben, lopen op de lange termijn een grotere kans vroeg te overlijden aan kanker dan leeftijdgenoten met een goed onderhouden gebit. Dat blijkt uit onderzoek dat Zweedse tandartsen van het Karo-linska Instituut vorige week met enkele Finse collega’s publiceerden in het blad BMJ Open. Het onderzoek is een nieuwe aanwijzing dat een goede mondgezondheid essentieel is voor de gezondheid van het lichaam.

De onderzoekers selecteerden in 1985 uit een groep van ruim 3.000 vrijwilligers van tussen de 30 en 40 jaar uit de omgeving van Stockholm 1.390 mensen die veel tandplak (bacterieaanslag) in hun mond hadden. De 724 vrouwen en 666 mannen werden in de jaren daarna op gezette tijden gevolgd. In de loop der jaren bleek uit de cijfers wel dat degenen die overleden een hogere plakscore hadden, maar door het geringe aantal overledenen was toeval niet uit te sluiten. Maar in 2009, 24 jaar na de plakmeting aan het begin van de studie, waren er 58 mensen overleden, van wie 35 aan kanker. En nu bleek het verband tussen veel tandplak en vroege kankersterfte wél statistisch significant.

In het onderzoek hielden de Zweden rekening met roken, leeftijd en geslacht. Ook corrigeerden zij voor sociaal-economische status, inkomen, opleiding en tandartsbezoek.

Het onderzoek roept veel vragen op, realiseren ook de auteurs zich. Want hoe kan het dat tandplak verband houdt met de sterfte aan uiteenlopende tumoren, variërend van borst- en prostaatkanker tot darm- en blaaskanker? Voorzichtig wijzen de Zweden erop dat uit ander onderzoek blijkt dat mondbacteriën of hun gifstoffen in de bloedbaan terecht kunnen komen en dan elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Omdat die de normale celdeling verstoren, kunnen er tumoren ontstaan. nrc