Duitsland is na drie zeges topfavoriet voor EK-titel

Duitsland is na drie overwinningen in groep B – vooraf de ‘poule des doods’ genoemd – de topfavoriet voor de titel bij het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne. Groepswinnaar Duitsland speelt vrijdagavond in de kwartfinale in het Poolse Gdansk (tevens de verblijfplaats van die Mannschaft) tegen Griekenland, dat als tweede eindigde in groep A.

Na de 1-0 overwinning op Portugal en de 2-1 zege op Nederland wonnen de Duitsers gisteravond ook van Denemarken (2-1). De Duitse aanvaller Lukas Podolski maakte in de Oekraïense stad Lvov na twintig minuten het openingsdoelpunt. Een kwartier later kopte de Deense spits Michael Krohn-Dehli – die tegen Nederland het enige doelpunt van de wedstrijd maakte – de gelijkmaker binnen. Lange tijd leek het duel in een gelijkspel te eindigen. Maar tien minuten voor tijd besliste de Duitse rechtsback Lars Bender (vervanger van de geschorste Jérôme Boateng) het duel: 2-1.

„Aanvallend moeten we nog sterker worden”, zei de Duitse bondscoach Joachim Löw tegen persbureau Reuters. „De wedstrijd tegen Griekenland zal erg moeilijk worden. Zij zijn gevaarlijk”, aldus Löw.

Het Nederlands elftal hoopte vooraf op een overwinning van Duitsland tegen Denemarken. Alleen door een zege van Duitsland zou Nederland nog kans maken op de kwartfinales. Nederland moest dan wel met twee doelpunten verschil winnen van Portugal – Oranje verloor echter met 2-1.