Dit zijn de drie finalisten van de Academische Jaarprijs 2012

De finalisten van de Academische Jaarprijs 2012 zijn bekend gemaakt. De vakjury nomineerde de volgende drie teams: Team Scheepstra van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Bevroren wildernis in beweging. Over-levende Noordpool’ Team Brouwer van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Love to know’ Team Snik van Universiteit Leiden, SRON, RIVM en het KNMI met ‘iSPEX; meet fijnstof met je smartphone’

De finalisten van de Academische Jaarprijs 2012 zijn bekend gemaakt. De vakjury nomineerde de volgende drie teams:

  • Team Scheepstra van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Bevroren wildernis in beweging. Over-levende Noordpool’
  • Team Brouwer van Rijksuniversiteit Groningen met ‘Love to know’
  • Team Snik van Universiteit Leiden, SRON, RIVM en het KNMI met ‘iSPEX; meet fijnstof met je smartphone’

Het project van team Scheepstra werd geboren in een stoffige doos, die de wetenschappers tegenkwamen tijdens een verhuizing van hun instituut. Daarin zaten rendierschedels die in 1977 waren verzameld door Nederlandse onderzoekers op het eiland Edgeøya, ten oosten van Spitsbergen. Nu willen de onderzoekers van het Arctische Instituut in Groningen terug. Wat is er veranderd? Hoe staat het nu met de rendierpopulatie? Als ze winnen, zullen de Groningeners het prijzengeld gebruiken voor de expeditie SEES.nl, naar Edgeøya. Het reisgezelschap zal niet alleen uit wetenschappers bestaan, maar ook uit fotografen, kunstenaars en journalisten. Poolonderzoeker Maarten Loonen legt uit:

Als het aan team Snik uit Leiden ligt, steken volgend jaar 10.000 mensen hun smartphone in de lucht. Nee, niet om die strakblauwe lucht te fotograferen, maar om fijnstofconcentraties te meten. De onderzoekers en studenten uit Leiden willen een opzetstuk en app ontwikkelen waarmee je zélf kan meten hoeveel fijnstof er in de lucht zit. Als gebruiker draag je daarmee meteen bij aan het fijnstofonderzoek in het Nederland: de metingen worden verzameld in een centrale database. Het team wil het geld van de Academische Jaarprijs gebruiken om de 10.000 meetinstrumenten, die wel wat weghebben van een stofzuigeropzetstuk, te fabriceren en verspreiden.

Een iPhone met opzetstuk dat fijnstof in de lucht kan meten. Foto iSPEXEen iPhone met opzetstuk dat fijnstof in de lucht kan meten. Foto iSPEX

Het team Brouwer, de tweede inzending uit Groningen, is van plan een reizende tentoonstelling over liefde en seks te organiseren - daarover later meer.

De Academische Jaarprijs wordt elk jaar uitgereikt aan studenten en wetenschappers die hun onderzoek op een toegankelijke manier weten te presenteren aan een breed publiek. Vorig jaar won het team Antibiotica Gezocht van de Universiteit Leiden. Het team ontwikkelde een practicum voor middelbare scholieren waarbij de leerlingen zelf antibiotica isoleren en uittesten op verschillende bacteriestammen. In 2010 ging de prijs naar het project ‘Vliegkunstenaars‘, uit Wageningen. De onderzoekers en studenten hebben enthousiaste amateurs en professionele fotografen geleerd om te werken met hogesnelheidscamera’s. Daarna mochten de cursisten het veld in. Hun opdracht was simpel: film alles wat vliegt. Dat leverde prachtige beelden op:

Kijk voor meer informatie over de Academische Jaarprijs op http://www.academischejaarprijs.nl/.

    • Lucas Brouwers