Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

De kranten over het dramatische toernooi van ‘het lachertje van Europa’

De voorpagina van nrc.next vanochtend.

De Nederlandse ochtendbladen zijn in hun analyses over de uitschakeling van Oranje op het EK voetbal roerend eens met bondscoach Bert van Marwijk: de trainer en spelers hebben gefaald.

Koen Greven en Rob Schoof in nrc.next:

“Zelden brak een ploeg, vorig jaar nog nummer één op de wereldranglijst, zijn reputatie zo snel en grondig af als Oranje de afgelopen maanden deed. Voor het eerst in 32 jaar overleefde Nederland de groepsfase van een EK niet.

In de eindafrekening zal het de komende tijd gaan om de thema’s die in het luchtruim boven Polen en Oekraïne telkens aan de oppervlakte kwamen: een gebrek aan vernieuwing, opspelende ego’s, een dramatisch – zelfgekozen – reisschema en simpelweg gebrek aan kwaliteit.”

Willem Vissers in De Volkskrant:

“Nog één keer gingen ze voetballen, alles geven. Het voetbal was door de coach aan de spelers teruggegeven, aan de aanvallers met name, terwijl juist zij het toernooi eigenlijk al hadden verloren. Als ultiem gebaar offerde de trainer tegen Portugal zelfs zijn schoonzoon, aanvoerder Van Bommel, de bewaker van de stabiliteit. De frivole Van der Vaart nam de aanvoerdersband over. Alles op de aanval, hetgeen ook noodzaak was in de jacht op 2-0. Van Marwijk, geboren in de sobere jaren van wederopbouw na de oorlog, verloor in zekere zin van de ijdelheid en het hedonisme van het huidige voetbal. Drie keer vanuit Krakau op en neer vliegen naar Charkov, omdat daar zogenaamd geen mooi trainingsveld en hotel liggen. Kolderiek bijna.”

De voorpagina van De Telegraaf, met ‘afgeschminkt’ over de hele breedte, zegt genoeg:

De Telegraaf stelt dat Nederland niet meer meetelt in het internationale topvoetbal. Een daar is het Algemeen Dagblad het mee eens. “Het lachertje van Europa”, zo beschrijft de krant het Nederlands Elftal.

Alle kranten plaatsen vraagtekens bij de positie van Van Marwijk. Of, zoals de Volkskrant schrijft:

“Het spel is uit. De partijen zullen uit elkaar te gaan. De trainer en zijn schoonzoon verdwijnen. De trainer naar een club of naar de vrijheid, de aanvoerder naar PSV. Ze waren bijna wereldkampioen. Hun voetbal is vooral op papier voor de eeuwigheid gebleken.”

En dat besluit wordt vermoedelijk later deze week bekendgemaakt, aldus Sp!ts:

“Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen heeft weliswaar gezegd dat de bondscoach niet hoeft op te stappen als de kwartfinale niet wordt bereikt, maar waarschijnlijk vindt deze week al een evaluatie plaats. Na dat gesprek zullen de twee ongetwijfeld naar buiten brengen dat ze in goed overleg uit elkaar zijn gegaan.”

De Portugese media hebben uiteraard minder aandacht voor de misère van Nederland en zijn vooral blij met dat aanvoerder Ronaldo eindelijk het doel weer wist te vinden. In de eerste twee wedstrijden wist de spits niet te scoren. De Portugese krant Público:

“Paulo Bento had niet om meer kunnen vragen. De sterren stonden goed. In een avond werden twee problemen in een klap opgelost: de kwalificatie voor de kwartfinales van Euro 2012 en de doelpunten van Christiano Ronaldo.”

De Portugeze sportkrant A Bola:

“Portugal had al vijf keer gelijk kunnen komen, maar goede reddingen van Stekelenburg en spitsen die het doel niet wisten te vinden, stonden dat in de weg. Maar wacht…daar was Christiano Ronaldo. De eerste twee wedstrijden was hij niet op dreef, maar vandaag was hij de kapitein bij de verplettering van Oranje.”