China viert zijn triomfen diep onder zee en in de ruimte

De staatsmedia raken niet uitgepraat over nieuwe Chinese successen in de ruimte en diep onder zee. Om het niet te agressief te laten lijken, is ook een vrouw de ruimte ingestuurd.

China's first female astronaut Liu Yang, waves during a sending off ceremony before she departs for the Shenzhou 9 spacecraft rocket launch pad at the Jiuquan Satellite Launch Center in Jiuquan, China, Saturday, June 16, 2012. China will send its first woman and two other astronauts into space Saturday to work on a temporary space station for about a week, in a key step toward becoming only the third nation to set up a permanent base in orbit.(AP Photo/Ng Han Guan)
China's first female astronaut Liu Yang, waves during a sending off ceremony before she departs for the Shenzhou 9 spacecraft rocket launch pad at the Jiuquan Satellite Launch Center in Jiuquan, China, Saturday, June 16, 2012. China will send its first woman and two other astronauts into space Saturday to work on a temporary space station for about a week, in a key step toward becoming only the third nation to set up a permanent base in orbit.(AP Photo/Ng Han Guan)

„China dringt door tot de hoogste hemel en de diepste zee. Dit is een weekend van extremen en van grote Chinese wetenschappelijke prestaties”. Commentator Zhang Jiang van CCTV-1 mocht zondag tijdens de verslaggeving over de lancering van de ruimtevaartcapsule Shenzhou-9 alle superlatieven in stelling brengen. Daags tevoren bereikte de diepzeecapsule Jialong (rivierdraak) een recorddiepte van 6671 meter in de Stille Oceaan.

Van de dertien dagen durende bemande ruimtevlucht en de zes duiken naar de bodem van de Marianen-trog wordt door de Communistische Partij een goed-nieuwsshow gemaakt die vorige week op gang kwam en tot begin juli zal duren. „In dit moeilijke economische jaar als gevolg van problemen die niet door ons zijn gecreëerd, is het belangrijk dat we onze successen tonen en vieren om de publieke stemming te verbeteren”, aldus commentator Zhang.

Niet sinds de Olympische Spelen van 2008 is er in China zoveel aandacht besteed aan evenementen als nu aan de koppeling van de capsule Shenzhou-9 aan het ruimtestation Tiangong-1 en de zes duiken in de Stille Oceaan. Alle 450 grote dagbladen en hun ontelbare regionale edities en weekbladen, de ruim 2.000 tv-kanalen en hun websites hebben geen detail van beide ondernemingen gemist. De meeste aandacht ging uit naar het avontuur in de ruimte.

Hoewel het om de vierde bemande ruimtevaartvlucht gaat, werd gedaan alsof het de eerste keer is. Onderstreept werd daarom dat de koppeling van de capsule aan het ruimtevaartstation een primeur is. Net als de VS en Rusland wil China in staat zijn ruimtestations te bemannen.

Onder de drie bemanningsleden van de Shenzhou-9, die ook enkele voor het Chinese leger essentiële experimenten moeten uitvoeren, bevindt zich voor het eerst een vrouw. Liu Yang (34), een arbeidersdochter, heeft sinds zaterdag op het internet rocksterstatus verworven en kan nu gerust de bekendste vrouw van China worden genoemd. Haar aanwezigheid in de Shenzhou-9 is, zo werd zondag bevestigd door de directeur van het Chinese astronautenprogramma, een politieke beslissing.

Het Politbureau wilde het agressieve imago van het Chinese ruimtevaartprogramma, dat officieel onder de autoriteit van het Volksbevrijdingsleger staat, door de aanwezigheid van een vrouwelijke astronaut verzachten. Met de Engels sprekende Liu Yang aan boord wordt onderstreept dat het ook om een civiel-wetenschappelijke onderneming gaat.

Feit is echter dat Liu een majoor is van de Chinese luchtmacht en haar twee mannelijke collega’s de rang hebben van kolonel. De bemanning van de diepzeecapsule bestaat ook uit hoge officieren van het Volksbevrijdingsleger. Allen zijn vanzelfsprekend lid van de partij.

Veel Chineestalige internetters wezen gisteren op de grote tegenstelling tussen de heldenrol van de vrouwelijke astronaut en het lot van de 22-jarige vrouw in Shanxi op wie een gedwongen abortus van haar zeven maanden oude foetus werd toegepast. Feng Jiangmei en haar man konden namelijk niet de boete van 4.200 euro betalen die staat op het krijgen van meer dan één kind.

Foto’s van de jonge vrouw in het ziekenhuis met naast haar het lijk van een jongetje heeft in China voor vele geschokte reacties gezorgd. „Dit is het scherpste portret van de trieste staat waarin ons land zich bevindt. Glorie, successen en dromen gaan samen met vernedering en wanhoop. Op hetzelfde moment dat we mensen de ruimte in sturen, vallen onze morele normen te pletter”, zei een internetter. Verantwoordelijke bestuurders zijn inmiddels ontslagen.

Deze uiting van woede over het andere gezicht van China werd al snel door de censuur van het net werd verwijderd.

De Wereld: pag. 6, China op zee

    • Oscar Garschagen