‘Armstrong betaalde dopingarts 3,5 ton’

Volgens de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport heeft Lance Armstrong in 2006 een bedrag van 360.000 euro overgemaakt aan de omstreden arts Michele Ferrari. De betaling zou aan het licht zijn gekomen bij een Italiaans onderzoek naar de trainer en arts, die wegens vermeende betrokkenheid bij dopingpraktijken levenslang is geschorst door de Italiaanse wielerbond. Armstrong gaf vorig jaar al toe dat hij – in tegenstelling tot zijn eerdere verklaringen – ook na 2004 financiële banden onderhield met Ferrari, die hij zou hebben betaald voor trainingsadviezen.

Vorige week klaagde het Amerikaans antidopingagentschap USADA de zevenvoudig Tourwinnaar opnieuw aan wegens doping. Armstrong zou ook na zijn comeback in 2009 gebruik hebben gemaakt van het verboden eiwithormoon epo en bloedtransfusies. Ook wordt hij, net als zijn oud-ploegleider Johan Bruyneel, beschuldigd leiding te hebben gegeven aan een dopingnetwerk. USADA baseert zich naar eigen zeggen op getuigenissen van een tiental voormalige ploeggenoten van The Boss, die tot vrijdag heeft om op de beschuldigingen te reageren. Hangende het onderzoek is hij geschorst als triatleet, de sport waarin hij dit jaar een comeback maakte.

In februari werd Armstrong vrijgesteld van rechtsvervolging wegens fraude in de sport. Aanklager Jeff Nowitsky overhandigde zijn onderzoeksgegevens aan USADA, die daar mede de nieuwe aanklacht op baseerde. Daarnaast zou sprake zijn van nieuw bewijs en nieuwe getuigen. Opmerkelijk is dat oud-ploeggenoot George Hincapie vorige week zei dat hij na dit seizoen stopt als renner.

Armstrong (40) vertrok na de aanklacht eind vorige week hals over kop uit Frankrijk, waar hij zich voorbereidde op de triatlon van Nice. Zijn advocaten probeerden tot nu toe vergeefs de nieuwe informatie van USADA te verkrijgen. „Het is tijd volgens de regels te spelen”, twitterde Armstrong zaterdag.

De Amerikaan krijgt ook steun. Zijn sponsors Nike, Oakley en biermerk Anheuser-Bush lieten weten achter hem te blijven staan. „Onze relatie met Lance blijft zo sterk als altijd”, aldus een woordvoerder van Nike in de krant USA Today.