Slagerij wil via rechter Convenant rituele slacht tegenhouden

Nederland, Amsterdam, 15 april 2011. Drukte in slagerij Marcus ivm voorbereiding van Joods Pesach-feest. Het kosjer zijn van het vlees staat onder toezicht van de rabbinaten van Amsterdam. Rechts op de foto: Luuk Koole. Vlees. Vleeswaren. Slagerij. Slacht. Sholentvlees. Rundersukadelappen. Worst. Kosjer. Koosjer. Kosher. Mes. Joodse traditie. Foto: Jorgen Caris
Nederland, Amsterdam, 15 april 2011. Drukte in slagerij Marcus ivm voorbereiding van Joods Pesach-feest. Het kosjer zijn van het vlees staat onder toezicht van de rabbinaten van Amsterdam. Rechts op de foto: Luuk Koole. Vlees. Vleeswaren. Slagerij. Slacht. Sholentvlees. Rundersukadelappen. Worst. Kosjer. Koosjer. Kosher. Mes. Joodse traditie. Foto: Jorgen Caris Werknemers van slagerij Marcus bereiden het Joods Pesach-feest voor, archiefbeeld 15 april 2011. Foto Hollandse Hoogte / Jorgen Caris

De kosjere slagerij Marcus in Amsterdam wil via de rechter verhinderen dat het Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten wordt uitgevoerd.

Dat zegt zijn advocaat Herman Loonstein tegenover NRC Handelsblad. Volgens Loonstein vindt zijn cliënt het akkoord tussen staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker en religieuze organisaties “een fopspeen”.

Nadat de Tweede Kamer vorig jaar akkoord was gegaan met een verbod op de onverdoofde slacht, stemde een meerderheid van de senatoren tegen. Bleker beloofde daarop te onderzoeken of het dierenwelzijn bij de onbedwelmde slacht kon worden verbeterd. Hij noemde het convenant “een goede balans tussen de vrijheid van godsdienst en verbetering van het dierenwelzijn”.

Slagerij Marcus is de enige kosjere slagerij in Nederland. Veel joden kopen er hun vlees, dat wordt geleverd door het slachthuis. Volgens Loonstein kan zijn cliënt door de “onwerkbare overeenkomst” geen vlees meer verkopen. Loonstein:

“In het convenant staat bijvoorbeeld dat binnen 40 seconden moet worden beslist of het dier een oprichtingsreflex heeft. Dat kun je niet beoordelen als het op z’n rug in de fixatiebox ligt – een van de bepalingen in het akkoord.”

Ook rabbijnen hebben moeite met de afspraken die in het convenant zijn gemaakt. In een recente uitspraak van de rabbinale rechtbank van de (Nederlands-Israelietische Hoofdsynagoge (NIHS) stellen de rabbijnen Aryeh Ralbag, Eliezer Wolff en Raphael Evers dat het akkoord buiten hun medeweten en tegen hun wil is gesloten. Op termijn kan het volgens hen leiden tot het einde van de kosjere slacht in Nederland.

Morgen stemt de Eerste Kamer over een verbod op onverdoofd ritueel slachten. De verwachting is dat de initiatiefwet van Marianne Thieme (PvdD) wordt weggestemd. D66 noemde het convenant dat Bleker met religieuze organisaties sloot “een constructieve poging om de verschillende gezindten bij elkaar te brengen en het dierenwelzijn te verbeteren”. Volgens de VVD is het “een positieve bijdrage aan de verbetering van de slachtmethoden”.