Amerikaans golftalent Simpson wint US Open

De Amerikaan Webb Simpson heeft gisteravond de US Open gewonnen, één van de vier belangrijkste golftoernooien. De Noord-Ier Graeme McDowell en de Amerikaan Michael Thompson eindigden op een gedeelde tweede plaats. De Amerikaan Jim Furyk, bij het ingaan van de slotdag nog leider, zakte naar de vierde plaats.

Simpson (26) begon met vier slagen achterstand op de leiders, maar won uiteindelijk met een slag voorsprong. Het was zijn eerste grote titel. „Het is nooit bij me opgekomen dat ik zou kunnen winnen”, zei hij na afloop tegen persbureau AP. „Deze baan is zo veeleisend.”

De glooiende baan op de Olympic Club in San Francisco bleek opnieuw lastig voor alle golfers. Voor de derde keer in de laatste zeven jaar wist niemand onder par (baangemiddelde) te scoren. Simpson eindigde op één slag boven par.

Olympic staat ook bekend als ‘begraafplaats’ van grote kampioenen. Dit keer haalden titelverdediger Rory McIlroy en nummer één van de wereld Luke Donald niet de cut (schifting halverwege het toernooi).

De laatste vijftien majors zijn nu gewonnen door vijftien verschillende golfers. „De sport is aan het veranderen”, zei Simpson op de persconferentie na afloop. „Het Tiger [Woods]-effect heeft velen geïnspireerd om op jongere leeftijd te beginnen. Golf is zo groot geworden dat het spel verandert. Ik ben blij om te spelen in een tijd dat het niveau zo hoog is.”

Simpson stond op de slotdag liefst zes slagen achter, toen hij begon aan de zesde hole, die bekend staat als de moeilijkste van Olympic. Daar begon hij zijn opmars. „Het was een mooie dag”, blikte hij terug op zijn eerste majorzege. „Ik was de hele dag rustig. De laatste drie holes heb ik misschien wel meer gebeden dan ooit eerder in mijn leven.”

Ook Tiger Woods – in 2000, 2002 en 2008 winnaar van de US Open – kon geen moment aanspraak maken op de zege. Al vóór de zesde hole lag hij ver achter, om zes slagen achter Simpson als gedeeld 21ste te eindigen. „Ik had net niet het juiste gevoel”, reageerde Woods. „Vandaag had ik een verschrikkelijke start en kwam ik nooit goed in mij spel.”

Simpson, die door zijn eerste majorzege klom naar de vijfde plaats op de wereldranglijst, wil zich niet vergelijken met Woods. „Ik heb zo veel respect voor jongens die meerdere majors hebben gewonnen. De druk is zoveel groter dan bij andere toernooien. Ik weet niet hoe Woods het voor elkaar heeft gekregen veertien majors op zijn naam te schrijven.”