Breed akkoord GGZ: minder bedden instellingen, minder groei uitgaven

Op het Malieveld in Den Haag werd vorig jaar juni gedemonstreerd tegen de voorgenomen bezuinigingen op de GGZ. Foto NRC / Roel Rozenburg

Patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen moeten meer thuis worden behandeld. Dat staat in een breed akkoord dat vanochtend wordt ondertekend door demissionair minister van Volksgezondheid Schippers en zorgaanbieders, patiëntenverenigingen, verzekeraars en beroepsverenigingen in de ggz, zo meldt de NOS op basis van ingewijden.

Patiënten zouden verder meer zelf moeten doen om hun gezondheid in de gaten te houden en mee moeten beslissen over de behandeling. Het aantal bedden in instellingen wordt flink teruggebracht: in 2020 moet dat met een derde verminderd zijn ten opzichte van de situatie in 2008.

Het akkoord moet de groeiende zorgkosten beteugelen en voor hetzelfde geld meer mensen helpen. De uitgaven aan zorg mogen volgend jaar en in 2014 met niet meer dan 2,5 procent groeien. De afgelopen jaren stegen de uitgaven ruim twee keer zo snel.

Vanochtend om negen uur zou het convenant worden toegelicht op een persconferentie.

    • Pim van den Dool