agenda

Japan's Crown Prince Naruhito, left, meets with Belgium's Crown Prince Philippe and Princess Mathilde upon their arrival at Akasaka Palace in Tokyo, Monday, June 11, 2012. (AP Photo/Koji Sasahara, Pool)
Japan's Crown Prince Naruhito, left, meets with Belgium's Crown Prince Philippe and Princess Mathilde upon their arrival at Akasaka Palace in Tokyo, Monday, June 11, 2012. (AP Photo/Koji Sasahara, Pool) AP

Dinsdag 19 juni

Het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe doet uitspraak over de betrokkenheid van de Bondsdag bij politieke onderhandelingen over de euro. De Groenen dienden een klacht in naar aanleiding van de – in hun ogen – gebrekkige informatie van de regering over de onderhandelingen over het noodfonds ESM en over het zogenaamde ‘Euro plus pact’ vorig jaar. Volgens de bondsregering kunnen internationale onderhandelingen niet slagen zonder een zekere mate van geheimhouding.

In Brussel presenteert de Europese Commissie een ‘strategie voor de uitbanning van mensenhandel’ . Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) wil onder meer Europese opsporingsteams vormen.

In de marge van de G20-top in Los Cabos (Mexico) ontmoet de Amerikaanse president Obama zijn Russische ambtgenoot Poetin. Sinds het begin van Poetins derde termijn vorige maand zijn de betrekkingen tussen beide landen verder verslechterd. De VS maken Rusland harde verwijten over zijn steun aan president Assad in Syrië. Washington reageerde vorige week zeer kritisch toen het Kremlin huiszoekingen liet verrichten bij oppositieleiders.

Woensdag 20 juni

Premier Rutte overlegt in Berlijn met bondskanselier Merkel over de crisis in de eurozone en sterker financieel-economisch bestuur in de Europese Unie. Rutte krijgt kritiek dat hij zich daar in Europees verband welwillender over uitlaat dan in eigen land, waar hij zich opmaakt om campagne te voeren als lijsttrekker van de VVD voor de parlementsverkiezingen in september.

Het is Wereldvluchtelingendag. Volgens recente cijfers van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zijn er wereldwijd 42,5 miljoen mensen die van huis en haard zijn verdreven. Dat is per saldo 1,2 miljoen minder dan in 2010. In 2011 kon een recordaantal mensen naar huis terugkeren. Maar 4,3 miljoen mensen sloegen vorig jaar op de vlucht.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamasleider Khaled Mashaal doen deze week een nieuwe poging om overeenstemming te bereiken over ministers in een gezamenlijke Palestijnse regering. De kans op succes wordt nagenoeg nihil ingeschat.

In Warschau komt de Amerikaanse minister van Handel John Bryson op bezoek om de beloftes waar te maken die president Obama vorig jaar op bezoek in Polen deed: innovatie, handel en samenwerking tussen Poolse en Amerikaanse bedrijven stimuleren. De Amerikaanse aandacht past in de opkomst van Polen als Europese economische en politieke machtsfactor.

Ruim 20.000 militairen en duizenden extra agenten moeten de veiligheid garanderen tijdens de driedaagse conferentie over duurzaamheid in Rio de Janeiro. Zo’n 50.000 mensen praten sinds vandaag over een duurzame economie, de rol van internationale bedrijven daarbij en over versterking van institutionele kaders op ervoor te zorgen dat gemaakte afspraken worden nageleefd. Rio+20, zoals de conferentie heet, is een vervolg op de Earth Summit van 20 jaar geleden in dezelfde stad.

Donderdag 21 juni

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, op rondreis in Europa, spreekt vandaag in Londen het Britse parlement toe in een gezamenlijke zitting van het Lager- en Hogerhuis.

Morgen vergaderen de ministers van Economische Zaken en Financiën uit de 27 lidstaten van de Europese Unie in Luxemburg. Daaraan voorafgaand komen de ministers uit de landen die behoren tot de eurozone , de zogenoemde Eurogroep, vandaag al bij elkaar. Die informele ontmoeting heeft door de eurocrisis meer gewicht dan het formele samenzijn van morgen.

In Brussel presenteert de Europese Commissie twee rapporten over meertaligheid in de Europese unie. In één ervan wordt de vaardigheid in vreemde talen van tieners in veertien Europese landen vergeleken, waaronder Nederland.

Naar verwachting hervatten Soedan en het vorig jaar onafhankelijk geworden Zuid-Soedan onderhandelingen over een gedemilitariseerde bufferzone langs hun gedeelde grens. Eerder deze maand werden bespreking in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, onder begeleiding van de Afrikaanse Unie, afgebroken na onderlinge verwijten over territoriale claims.

De Finse president Sauli Niinisto is voor een tweedaags bezoek in Rusland. Vandaag ontmoet hij president Poetin. Na diens verkiezing in maart voor een derde termijn als president feliciteerde Niinisto Poetin wel, maar kondigde ook aan hem aan te spreken op stembusfraude.

Vrijdag 22 juni

In Rome komen de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië bijeen om te praten over een uitweg uit de eurocrisis. Het is een voorbereiding op de Europese top van 28 juni. Gastheer is premier Mario Monti. Hij heeft gezegd dat hij in deze gesprekken wil komen tot „een effectief pakket (maatregelen) voor groei”.

Maandag 25 juni

Bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Luxemburg. Syrië staat hoog op de agenda, maar mogelijk beheerst de eurocrisis de sfeer.

Voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag wordt het in mei begonnen proces tegen de Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic hervat. Omdat de aanklager ruim 7.000 pagina’s bewijsmateriaal niet had overgedragen aan de verdediging, werd het proces met ruim een maand verdaagd.

De Japanse kroonprins Naruhito maakt een rondreis in Zuidoost-Azië. Hij begint in Thailand. Later deze week legt hij ook bezoeken af aan Cambodja en Laos, ter onderstreping van de goede banden tussen Japan en de regio.