Acht miljoen kijkers zien afgang Oranje

Een Nederlandse fan treurt in het stadion in Charkov na het verlies tegen Portugal. Foto AP / Manu Fernandez

Acht miljoen kijkers hebben het Nederlands elftal gisteren zien verliezen van Portugal. Oranje leed zijn derde nederlaag en ging daarmee roemloos ten onder op het Europees kampioenschap voetbal. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De NOS laat weten dat er op het hoogtepunt 8,6 miljoen mensen aan de buis gekluisterd zaten. Dat aantal werd om 22:11 uur bereikt, zo’n twintig minuten voor het einde. De piek lag daarmee vroeger in de wedstrijd dan bij voorgaande wedstrijden. Veel mensen haakten af toen Cristiano Ronaldo met zijn tweede doelpunt Nederland de genadeslag toebracht.

Studio Sportzomer vs. VI Oranje

De voorbeschouwing op het duel, live uitgezonden op Nederland 1, was goed voor 2,3 miljoen kijkers. Na het laatste fluitsignaal bleven 2,2 miljoen mensen hangen voor Studio Sportzomer, die de top drie van best bekeken uitzendingen van de zondag completeert.

Naar VI Oranje keken gisteren een miljoen mensen minder. Maar, zoals vorige week al bleek, betekent dat niet dat het RTL4-programma de grote verliezer van dit EK is. Op dagen dat Oranje niet speelde keken de afgelopen dagen steeds meer mensen VI Oranje. En op 13.000 kijkers evenaarde het programma van Wilfred Genee gisteren het record van vorige week. Nooit eerder keken er zo veel mensen naar VI Oranje.