‘VVD loopt weer in op SP in peiling’

De VVD loopt in een peiling van Maurice de Hond weer in op de SP. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De VVD loopt weer in op de SP. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond wint de VVD zondag twee zetels en staat nu op 28 zetels. De SP verliest er een en komt uit op 31.

Het verschil tussen de partijen gaat dus in een klap terug van zes naar drie zetels, schrijft persbureau Novum. De VVD en de SP zijn al een hele tijd in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Enkele weken geleden leek de SP op de VVD uit te lopen, maar nu lijkt het er toch nog om te gaan spannen.

In de peiling leveren de PVV en het CDA ieder een zetel in om uit te komen op 23 respectievelijk twaalf zetels. Het CDA staat daarmee weer op het niveau van voor de lijsttrekkersverkiezing. De PvdA wint één zetel en komt uit op twintig zetels. Er is nog steeds geen waarschijnlijke coalitie die in de peiling een meerderheid haalt. De meest linkse coalitie van SP, PvdA, GroenLinks en D66 is met 73 zetels de grootste. De Lenteakkoord-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie haalt 68 zetels.

De Lenteakkoord-coalitie kan volgens De Hond vooral op steun van de hoogopgeleiden rekenen. Van hen steunt zestig procent deze coalitie. Van de laagopgeleiden stemt slechts 31 procent op een van die partijen.