VN: evacuatie Syrië moet worden toegestaan

Beelden van een amateurvideo van YouTube, geüpload op 16 juni. Volgens activisten intensiveert het geweld in Homs.
Beelden van een amateurvideo van YouTube, geüpload op 16 juni. Volgens activisten intensiveert het geweld in Homs. Foto AP

Het hoofd van de waarnemersmissie in Syrië, Robert Mood, heeft vandaag van de strijdende partijen in Syrië geëist dat de evacuatie van vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken uit Homs en andere gebieden waar gevochten wordt, wordt toegestaan.

Volgens Mood is noch het Syrische leger, noch de oppositie bereid de strijd te staken, zodat mensen steden zoals Homs veilig kunnen verlaten. Pogingen van de VN de burgers te evacueren zijn tot dusverre mislukt.

Situatie in Homs verslechtert

Eerder vandaag verklaarden activisten al dat de humanitaire situatie in Homs steeds slechter wordt. Minstens 85 procent van de stad zou onder vuur liggen of wordt gebombardeerd. De activisten hebben aangedrongen op evacuatie nu Homs al meer dan een week zwaar onder vuur wordt genomen door het Syrische leger. Het geweld is zo hevig dat de waarnemers van de VN hun werkzaamheden hebben gestaakt.

‘VN hebben hoop opgegeven’

Vanuit Turkije zei de leider van de belangrijkste Syrische oppositiegroep dat dit een teken is dat de VN de hoop hebben opgegeven. Maar, zei hij, “de internationale gemeenschap moet haar verantwoordelijkheden nemen om via de Veiligheidsraad besluitvaardig actie te ondernemen om burgers te beschermen”.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague verklaarde dat het besluit van de VN de waarnemersmissie te staken nog eens duidelijk maakt dat de internationale gemeenschap dringend bijeen moet komen. Volgens Hague bespreekt de VN-Veiligheidsraad dinsdag alle opties.

    • Mirjam Remie