Van Marwijk: ik heb gefaald, net als de spelers - alle reacties op een rij

“Ik heb gefaald, net als de spelers.” Dat zei bondscoach Bert van Marwijk na afloop van de wedstrijd tussen Nederland en Portugal. Hij verbindt (vooralsnog) geen consequenties aan de uitschakeling op het EK. Op een vraag van Jack Van Gelder antwoordde Van Marwijk enigszins geïrriteerd: “Ik ben nu nog niet bezig met mijn toekomst. Daarvoor

Van Marwijk: Ik ben nu nog niet bezig met mijn toekomst. Daarvoor is het te kort na de wedstrijd" Foto Reuters / Yves Herman

“Ik heb gefaald, net als de spelers.” Dat zei bondscoach Bert van Marwijk na afloop van de wedstrijd tussen Nederland en Portugal. Hij verbindt (vooralsnog) geen consequenties aan de uitschakeling op het EK.

Op een vraag van Jack Van Gelder antwoordde Van Marwijk enigszins geïrriteerd:

“Ik ben nu nog niet bezig met mijn toekomst. Daarvoor is het te kort na de wedstrijd”

Volgens de bondscoach ontbrak de vorm om kansen te verzilveren bij het Nederlands elftal.

“Meerdere spelers hebben de mogelijkheden gehad, maar steeds gingen ze er niet in. Dat opgeteld bij het feit dat we achterin te veel weggaven, verklaart voor een groot deel deze tegenvaller. (…) Achteraf denk ik dat we de nederlaag in het eerste duel tegen de Denen niet te boven zijn gekomen. Daardoor sloop er onzekerheid in de groep.”

Van der Vaart: we waren niet goed genoeg

Rafael van der Vaart, die het enige doelpunt voor Oranje tegen Portugal scoorde, kwam na afloop tot een nuchtere conclusie:

“Dit EK waren we niet goed genoeg. Je verliest drie keer. Je kunt wel zeggen dat we kansen hebben gehad, maar je moet gewoon beter spelen, klaar. Het is sneu voor de fans, maar het vertrouwen is weg. We hebben allemaal slecht gespeeld. We beginnen nu opnieuw, maar waarmee, dat zou ik op dit moment even niet weten.”

Robben: sommige dingen zijn onverklaarbaar

Net als Van Marwijk trok Robben de conclusie dat de groep gefaald heeft. Hij zei niet te weten hoe het kwam dat Oranje na een goede eerste twintig minuten een voorsprong uit handen gaf.

“Sommige dingen zijn onverklaarbaar. De honger in de ploeg was er wel, maar na een bepaalde fase gebeurt er iets in de ploeg, blijven we niet door voetballen. We moeten allemaal maar eens goed in de spiegel kijken. Iedereen heeft gefaald bij ons. Er zijn wel wat dingen gebeurd in de spelersgroep, maar die moeten we intern houden.”

Van Bommel: sfeer was anders

Volgens Mark van Bommel was de sfeer anders dan die bij het WK van 2010. Hij wijst op de transfers die een aantal spelers hebben gemaakt die er “anders in staan”.

Sneijder: met z’n allen gefaald

Vlaar: down-stemming in kleedkamer

Volgens Ron Vlaar heerste er na afloop van de wedstrijd een down-stemming in de kleedkamer:

    • David Haakman