Aanslagen op vijf kerken in Nigeria - ‘zeker eenentwintig doden’

Vorige week zondag vond in de stad Suleja een aanslag op het gebouw van een christelijke gemeenschap plaats. Foto AP / Sunday Aghaeze
Vorige week zondag vond in de stad Suleja een aanslag op het gebouw van een christelijke gemeenschap plaats. Foto AP / Sunday Aghaeze Een soldaat loopt langs de plek van een aanslag op het gebouw van een christelijke gemeenschap in de NIgeriaanse stad Suleja in februari. Foto AP / Sunday Aghaeze

Op vijf kerken in de noordelijke Nigeriaans steden Zaria en Kaduna zijn vanmiddag vermoedelijk aanslagen gepleegd met explosieven. Volgens het Nigeriaanse rode kruis zijn er minstens eenentwintig doden gevallen en honderd gewonden.

Of terreurorganisatie Boko Haram betrokken is bij de explosies is nog onbekend, de groepering heeft nog niet de verantwoordelijkheid opgeëist. Boze christelijke jongeren zijn inmiddels begonnen met vergeldingsacties voor de explosies, dat meldt persbureau Reuters op basis van ooggetuigen. Moslims zouden bij checkpoints uit hun auto’s worden getrokken en gedood.

Dat de verdenking meteen uitgaat naar Boko Haram is niet vreemd. De radicale islamistische sekte viel al eerder kerken in Nigeria aan. In het Paasweekend vond in Kaduna ook een zelfmoordaanslag plaats door Boko Haram, Al Jazeera maakte een reportage:

Vorige week vielen leden van Boko Haram ook al twee kerken aan, daarbij kwam een iemand om en vielen 41 gewonden. De leider van de terroristische sekte rechtvaardigt de acties tegen christenen als vergelding voor de moord op moslims in midden-Nigeria.

Boko Haram probeert al tijden de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten. In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische sharia-wetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden.