Socialisten winnen meerderheid in Franse parlement

De socialisten behaalden een meerderheid in het Parlement. Dat betekent dat Francois Hollande eenvoudiger zijn verkiezingsbeloften kan inlossen. Foto AFP / Philippe Desmazes

De Parti Socialiste van de Franse president Francois Hollande behaalde een ruime meerderheid bij de parlementsverkiezingen vandaag, volgens de eerste tellingen van de stemmen. De PS had al een meerderheid in de Senaat.

De socialisten zouden volgens diverse exitpolls tussen de 296 en 320 zetels hebben bemachtigd, veel meer dan de 289 die nodig waren voor een meerderheid in het Lagerhuis dat 577 zetels telt, meldt persbureau Reuters. De conservatieven van voormalig president Nicolas Sarkozy hebben een flinke klap te verduren gekregen. Voorheen was de UMP dominant in de Nationale Assemblée.

Hollande ambieert een aanpak van de eurocrisis gericht op groei. De meerderheid in het parlement maken het hem een stuk eenvoudiger om die maatregelen te realiseren.

Kleine winst voor Front National

Het extreem-rechtse Front National heeft een kleine maar symbolisch belangrijke winst geboekt en vertegenwoordigt nu een paar zetels in het Parlement. Ook Marion Maréchal-Le Pen, het nichtje van Marine Le Pen, heeft een zetel behaald. Ze is daarmee het jongste parlementslid ooit, twittert onze correspondent Dirk Vandenberghe:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Wellicht wel verkozen voor #FN: Marion Maréchal-LePen; wordt met 22 jongste parlementslid

Links parlement

De verhouding tussen de linkse en rechtse partijen in het parlement valt uit in het voordeel van links. Geschat wordt dat de linkse partijen 340 tot 350 zetels krijgen. De conservatieve UMP en zijn bondgenoten krijgen tussen de 213 en 221 zetels.

Ségolène Royal, ex-vrouw van Hollande en PS-lid, wist bij de verkiezingen geen succes te boeken. Ze wist bij de verkiezingen geen zetel te verzilveren, waardoor haar hoop om voorzitter van Assemblée Nationale te worden de bodem werd ingeslagen. Eerder deze week ontstond oproer toen de huidige vrouw van Hollande, journaliste Valerie Trierweiler, de rivaal van Royal op Twitter succes wenste.

    • Mirjam Remie