Rodney King overleden: door dit filmpje werd hij wereldberoemd

Rodney King, die het symbool is geworden van de strijd tegen rassenongelijkheid, is vandaag op 47-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de politie bekend. Eén filmpje maakte de zwarte taxichauffeur uit Los Angeles ruim twintig jaar geleden in een klap wereldberoemd en maakte tegelijkertijd een golf van geweld los.

Rodney King is vandaag op 47-jarige leeftijd overleden.
Rodney King is vandaag op 47-jarige leeftijd overleden. Foto 13 april 2012, AP / Matt Sayles

Rodney King, die het symbool is geworden van de strijd tegen rassenongelijkheid, is vandaag op 47-jarige leeftijd overleden Dat maakte de politie bekend. Eén filmpje maakte de zwarte taxichauffeur uit Los Angeles ruim twintig jaar geleden in een klap wereldberoemd en maakte tegelijkertijd een golf van geweld los.

King is dood gevonden in zijn zwembad. De exacte doodsoorzaak is niet bekend, maar er zijn geen sporen van een misdrijf.

In maart 1991 werd hij aangehouden door vier agenten, omdat hij te hard reed en drugs zou hebben gebruikt. De aanhouding was zeer gewelddadig: de politiemannen sloegen hem meer dan vijftig keer met knuppels en zogenaamde ‘stun guns’. King liep hersenletsel op.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SW1ZDIXiuS4

Hevige rassenrellen naar aanleiding van zaak King

Een getuige die de agressieve aanhouding gadesloeg filmde de arrestatie en zond het filmpje naar een lokaal tv-station. Enorme verontwaardiging volgde: het filmpje werd herhaaldelijk uitgezonden en wakkerde hevige raciale spanningen aan. Toen de vier politieagenten werden vrijgesproken (door een voornamelijk blanke jury) van mishandeling, volgde hevige rassenrellen in Los Angeles, die te boek kwamen te staan als een van de heftigste uit de Amerikaanse geschiedenis.

De rellen duurden drie dagen en kostten vijfenvijftig mensen het leven. Meer dan tweeduizend mensen raakten gewond. De politie werd al snel overmeesterd door relschoppers en trok zich terug. Extreem geweld deed zich voor: een blanke vrachtwagenchauffeur werd uit zijn vrachtwagen getrokken en bijna dood geslagen. De lokale politiechef kwam onder zware druk te staan en moest gedwongen met pensioen. Op het hoogtepunt van het geweld, sprak King ontroerd de beroemde woorden Can we all just get along?


Rodney King is in de jaren na de gewelddadige rellen meerdere malen gearresteerd, meestal door incidenten met alcohol. Hij werd een landelijke beroemdheid en kwam vaak op tv, bijvoorbeeld in de show Celebrity Rehab.

Bekijk hier een documentaire over King van vorig jaar van CNN.