Portugal: keiharde verdedigers, gevaarlijke aanvallers en provocerende middenvelders

Luis Figo geeft Mark van Bommel een kopstoot tijdens het WK in 2006. Het leverde de Portugees een gele kaart op van scheidsrechter Ivanov. Foto AFP / Nicolas Asfouri Luis Figo geeft Mark van Bommel een kopstoot tijdens het WK in 2006. Het leverde de Portugees een gele kaart op van scheidsrechter Ivanov. Foto AFP / Nicolas Asfouri

De statistieken zijn weinig hoopvol. Van de tien onderlinge duels tegen Portugal won Nederland er maar één, werden er zes verloren en eindigde de wedstrijd drie keer gelijk. Kortom: Nederland heeft nooit het resultaat behaald dat vanavond nodig is om door te kunnen gaan.

In NRC Handelsblad beschreven sportredacteuren Dolf de Groot en Bart Hinke vorige week drie eigenschappen van het Portugese voetbal zorgen ervoor dat het Nederlands elftal het vanavond zwaar krijgt om met twee doelpunten verschil te winnen.

  1. Toen aanvaller Pierre van Hooijdonk een paar wedstrijden voor de Portugese club Benfica had gespeeld, liet hij zich grotere scheenbeschermers aanmeten. Jerrel Hasselbaink droeg in de Portugese competitie zelfs bescherming op zijn kuiten, zo gemeen waren de spijkerharde Portugese verdedigers.
  2. “Wij waren verrast dat hij ook kon koppen”, zei toenmalig bondscoach Dick Advocaat over de nog jonge Cristiano Ronaldo. Nederland had net in de halve finales van het EK 2004 verloren van Portugal, en de toen nog relatief onbekende Ronaldo had het eerste doelpunt binnengekopt. Nu is hij wereldberoemd en geldt hij als een van de beste aanvallers ter wereld: snel, kopsterk, doelgericht.
  3. Op het WK van 2006 liep de wedstrijd tussen Nederland en Portugal uit de hand, met een recordaantal gele en rode kaarten en Portugal als winnaar van de schoppartij. Conclusie achteraf: de spelers van Oranje hadden zich laten provoceren door de gehaaide Portugezen.

Overigens liet Khalid Boulahrouz, die tijdens de achtste finales van het WK in 2006 één van de vier rode kaarten pakte, aan persbureau Novum weten niet bang te zijn dat de wedstrijd opnieuws uitloopt op een ordinaire schoppartij. Boulahrouz:

“We hebben wel belangrijkere dingen aan ons hoofd dan ons bezighouden met schoppen, spugen en slaan.”

Bekijk hier een korte samenvatting van de veelbesproken wedstrijd tegen Portugal op het WK van 2006.

    • Lex Boon