Oppositie wil bewapende VN-waarnemers in Syrië

Caption: An image grab taken from a video uploaded on YouTube on June 16, 2012 shows smoke billowing from buildings in the Syrian city of Rastan, some 20 kilometers north of the restive city of Homs, which activists said was being attacked by regime forces. UN observers suspended their operations in Syria on June 16, blaming intensifying violence as troops rained shells down on rebel bastions including Homs where the opposition warned a massacre was looming. AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == De Syrische oppositie vreest voor bloedbaden nu de VN-waarnemingsmissie in Syrië gestaakt is. Op bovenstaande foto is rook boven de stad Rastan te zien, volgens activisten wordt de stad gebombardeerd door overheidstroepen. Foto AFP / YouTube

De Syrische Nationale Raad wil dat de Verenigde Naties een resolutie aannemen die het mogelijk maakt om waarnemers in Syrië te bewapenen.

De oppositiegroep reageert hiermee op de beslissing van de VN om de waarnemersmissie in Syrië te staken vanwege de gewelddadige escalatie die het de waarnemers het werk onmogelijk maakt, meldt persbureau AFP. De Raad laat weten “verrast” te zijn door de beslissing van de VN de missie te staken. Volgens de oppositie speelt dit juist het regime van president Bashar al-Assad in de kaart en maakt dit “bloedbaden” onder de bevolking mogelijk. Zeker nu mogelijk tienduizenden soldaten de stad Homs in zouden zijn getrokken.

VN-waarnemers al meerder malen doelwit

Afgelopen dinsdag werden VN-waarnemers onder vuur genomen. Dat was overigens niet de eerste keer, bovendien moesten waarnemers al eens eerder noodgedwongen overnachten bij Syrische rebellen vanwege een bomaanslag op het konvooi waarin zij meereden.

De waarnemersmissie van de VN maakt deel uit van het vredesplan dat bemiddeld werd door Kofi Annan die optrad als bemiddelaar tussen de internationale gemeenschap, de Syrische oppositie en Damascus. De VN-waarnemers moesten toezien op het staakt-het-vuren dat vanaf begin april van kracht was. Dat bestand was echter wankel door de vele schendingen. Na het bloedbad in Houla lieten de rebellen van het Syrische Vrije Leger weten zich niet meer aan de wapenstilstand te houden.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.

    • Hans Klis