Ook ANWB tegen forenzentaks: ‘Nederlanders betalen al meer’

OV-chipkaartpoortjes op het station in Leiden. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

De ANWB roept de Tweede Kamer op het afschaffen van de onbelaste reisvergoeding af te schieten en naar alternatieven te zoeken. De vereniging met bijna vier miljoen leden heeft in een mail aan de 150 Kamerleden geschreven dat veel leden zijn geschrokken van de financiële gevolgen van de maatregel.

De Tweede Kamer bespreekt morgen de financiële uitwerking van het begrotingsakkoord 2013. Het voorstel is om de kosten voor het permanent verlagen van de overdrachtsbelasting op woningen naar twee procent te financieren door de onbelaste reisvergoeding voor woon-werkverkeer af te schaffen.

De ANWB denkt niet dat mensen minder gaan reizen door deze maatregel, omdat de meeste mensen de auto of het openbaar vervoer nodig hebben om naar hun werk te komen. Op korte termijn van baan of van woonplaats veranderen, is voor hen geen optie, aldus de ANWB, die voor koopkrachtreparatie pleit.

Bovendien moeten Nederlanders volgens de bond nu al meer betalen dan inwoners van omringende landen. Waar Nederlanders nu gemiddeld 212 euro per maand aan autobelasting zouden betalen, is dat in Luxemburg 108 euro en in Duitsland 142 euro. Na 1 januari zou dat bedrag met de forenzentaks in Nederland gemiddeld 282 euro bedragen voor een benzineauto.

Veel kritiek op plan Lenteakkoord

Er is veel kritiek op het plan uit het Lenteakkoord, dat bijna anderhalf miljard euro moet opbrengen. Eerder al waarschuwden de vakbonden dat het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding op het woon-werkverkeer forenzen twee keer in de portemonnee raakt, omdat niet alleen de reiskosten worden belast, maar ook de toeslagen omlaag gaan.

Ook demissionair premier Mark Rutte liet vorige week weten de omstreden forenzentaks misschien te willen terugdraaien. Het is de vraag of er voldoende steun voor het plan zal komen, aangezien er ook bij de achterban van de vijf partijen die verantwoordelijk zijn voor de maatregel (VVD, D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie) veel weerstand tegen bestaat.

Onlangs werd besloten dat de besluitvorming over het plan over de verkiezingen in september heen wordt getild, omdat het ministerie van Financiën meer tijd zegt nodig te hebben om de maatregel te vertalen naar wetgeving.

‘Niet ondenkbaar dat maatregel blijft bestaan’

Zware kritiek of niet, de opbrengst van de forenzentaks (1,3 miljard euro) is al ingeboekt. Elke partij die hem wil terugdraaien, moet ergens anders 1,3 miljard euro vandaan halen, schreef redacteur Derk Stokmans eerder in NRC-Handelsblad. En dat is moeilijk: snel geld ophalen is het makkelijkst door een belasting te heffen waar veel mensen last van hebben:

“Om dit soort redenen is het niet ondenkbaar dat de maatregel toch na de verkiezingen blijft bestaan. Denk aan het ‘kwartje van Kok’, een accijns op brandstof in 1991 ter bestrijding van het begrotingstekort. 21 jaar later betaalt elke automobilist dat kwartje keurig bij de pomp.”

    • Mirjam Remie