Nog één keer: de beelden uit ’88. Maar dan vanuit een andere hoek

Het is wellicht niet het juiste moment om aan de EK-winst uit 1988 te denken – Oranje moet eerst maar de groepsfase zien te overleven – maar de beelden zijn de moeite van het kijken waard. In 1988 toog Amsterdammer Bert Wattimena met een groep vrienden naar München voor de finale van het EK. De

De 2-0 van Van Basten tijdens de EK-finale in 1988.
De 2-0 van Van Basten tijdens de EK-finale in 1988.

Het is wellicht niet het juiste moment om aan de EK-winst uit 1988 te denken - Oranje moet eerst maar de groepsfase zien te overleven - maar de beelden zijn de moeite van het kijken waard.

In 1988 toog Amsterdammer Bert Wattimena met een groep vrienden naar München voor de finale van het EK. De kopbal van Gullit, het prachtige doelpunt van Van Basten en Van Breukelen die een penalty stopt. Alle hoogtepunten van de wedstrijd filmde Wattimena vanaf de oranje gekleurde tribune van het Olympiastadion.

Als Wattimena, samen met de makers van het AT5 programma FC Ruk & Pluk, de beelden terugkijkt die hij die dag vanaf de tribune maakt wordt hij er nog emotioneel van.

Mocht het Wonder van Charkov vanavond plaatsvinden en Oranje daarna doorstromen naar de finale, dat gaat Wattimena niet opnieuw op voetbalreis. “Das was einmal hè.”

    • Lex Boon