Oranje uitgeschakeld op EK na verlies tegen Portugal

Verslagenheid bij Wesley Sneijder na de uitschakeling van Oranje. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het EK voetbal te bereiken. In Charkov verloor Oranje met 2-1 van Portugal, waardoor Nederland met drie verloren wedstrijden op een rij is uitgeschakeld. Zo’n duizend kilometer verderop, in Lviv, won Duitsland met 2-1 van Denemarken.

Nederland, met in de basis Van Persie, Huntelaar en Van der Vaart, begon overtuigend aan de wedstrijd. Aanhoudende druk en een zorgvuldige zoektocht naar een opening zorgden in de eerste minuten van de wedstrijd al voor enkele kansen en in de elfde minuut voor de openingstreffer. Vanaf een meter of twintig krulde Van der Vaart de bal prachtig langs doelman Rui Patricio.

Een ideale start voor Oranje, zeker omdat enkele minuten later ook de Duitsers op voorsprong kwamen. In dat scenario zou Nederland nog één doelpunt nodig hebben om toch nog, na de nederlagen tegen Denemarken en Duitsland, de kwartfinale te bereiken.

Nederland wist het ritme echter niet veel langer vast te houden. Nadat Stekelenburg eerder al een paar keer in actie moest komen, schoot Ronaldo in de 28e minuut de gelijkmaker binnen.

Na het doelpunt van de Portugese sterspeler raakte de ploeg van Van Marwijk de grip op de wedstrijd kwijt, wat leidde tot een scala aan kansen voor Portugal en heel veel werk voor Stekelenburg. Het was dankzij de doelman en gebrek aan scherpte bij de Portugezen dat de spelers met 1-1 de rust ingingen.

Na rust herstelde Nederland iets en kreeg het team enkele kleine kansen. Maar Oranje had vooral mazzel. Mazzel dat Willems op het veld mocht blijven na een grove overtreding op Moutinho en slechts een gele kaart kreeg. En mazzel dat Postiga net buitenspel stond toen hij de bal een kwartier na rust binnen tikte.

In een poging nog meer druk te zetten en op jacht te gaan naar de benodigde twee doelpunten wisselde Van Marwijk Willems voor Afellay. Dat mocht niet baten en Portugal maakte dankbaar gebruik van de ruimte die ontstond. Nadat Stekelenburg iets daarvoor met een magistrale redding de spanning in de wedstrijd hield, was het wederom Ronaldo die een kwartier voor tijd heel beheerst het vonnis velde: 2-1.

Extra zuur voor de ploeg van Van Marwijk was dat Duitsland wel zijn sportieve plicht vervulde en de Denen uiteindelijk met 2-1 versloeg. Met een overwinning met twee goals verschil had niet Portugal maar Nederland donderdag in de kwartfinale tegen Tsjechië gestaan. Vrijdag speelt groepswinnaar Duitsland de kwartfinale tegen Griekenland.

    • Lex Boon