In Lviv rekenen de Denen op Nederland

Deense supporters op het terras in Lviv. Foto NRC / Steven Derix
Deense supporters op het terras in Lviv. Foto NRC / Steven Derix Deense supporters op het terras in Lviv. Foto NRC / Steven Derix

In Lviv wordt vanavond de wedstrijd tussen Duitsland en Denemarken gespeeld. NRC-redacteur Steven Derix is in Lviv en sprak zojuist met enkele Duitse én Deense fans. “Als jullie van de Portugezen winnen, dan hebben wij genoeg aan een gelijkspel.”

Een politieke discussie is niet meteen het eerste wat je verwacht van een rood-wit geschminkte Deense voetbalsupporters met pluche Vikinghelmen op het hoofd.

Maar terwijl Duitsers en Denen zich in een gloeiend Lviv langzaam laten vollopen, twisten Allen Wessel en zijn Britse vriend John Hillman over het beeld dat Westerse media hebben geschetst van de Oekraïne.

“Het beeld dat het hier gevaarlijk zou zijn is volkomen overtrokken”, zegt Allen Wessel. “Ik zou het bijna racistisch willen noemen.”

“Ik denk dat de politie hier te horen heeft gekregen om tijdens het EK een beetje vriendelijk te zijn tegen de buitenlanders”, zegt John Hillman, die woont en werkt in Kopenhagen.

Wessel: “Daar ben ik het helemaal niet mee eens.”
Hillman: “Nou, ik denk dat de politie hier toch een tikje agressiever en corrupter is.”
Wessel: “Corrupt misschien, maar agressief?”
Hillman “Laat me nou eens uitpraten! Voor de Britse of de Deense politie hoef je niet bang te zijn, toch? Hier ligt dat toch een slagje anders. Maar de gewone mensen zijn ontzettend aardig.”

Over het Nederlandse elftal zijn alle Denen het wel eens. “We rekenen op jullie”, zegt Wessel. “Als jullie van de Portugezen winnen, dan hebben wij genoeg aan een gelijkspel.” De Deen ziet Nederland nog doorgaan. “Jullie hoeven alleen maar met 2-0 te winnen. Als wij dan verliezen, zijn jullie door. Zo theoretisch is dat niet.”

‘Ich fürchte ein Unentschieden’

Jan Smulders en Silke Nagel op het terras in Lviv. Foto NRC / Steven DerixJan Smulders en Silke Nagel op het terras in Lviv. Foto NRC / Steven Derix

Een Nederlander en een Duitse, samen op voetbalvakantie in de Oekraïne: als dat geen verhaal is, dan weet Jan Smulders het ook niet meer.

Smulders en zijn partner Silke Nagel hebben in Charkov de eerste twee wedstrijden van het Nederlandse elftal in Charkov gezien. Nu dralen ze nog wat op een terras in Lviv, voor de wedstrijd van de Mannschaft tegen de Denen.
“Euroferien”, zegt Jan.
“Fussballferien”, zegt Silke.

Voor de wedstrijd Nederland-Duitsland had Jan Smulders zijn vriendin aangeraden om geen Duits voetbalshirt aan te trekken. Dat bleek een verstandige beslissing. Een jonge Nederlandse supporter naast hen had agressief staan schreeuwen tegen de Duitsers. Tijdens de Duitse Nationalhymne, zegt Silke, floten de Nederlanders. “Totaal geen respect”, zegt Jan Smulders.

En de uitslag straks?
“3-0 voor Duitsland”, zegt Silke.
Jan Smulders: “Ich fürchte ein Unentschieden.”