In Charkov wordt voor de laatste keer de polonaise gelopen

Nederlandse fans in een metrostaton in Charkov. Gaat de wedstrijd vanavond de geschiedenisboeken in als het 'Wonder van Charkov?' Foto Reuters / Vasily Fedosenko Nederlandse fans in een metrostaton in Charkov. Gaat de wedstrijd vanavond de geschiedenisboeken in als het 'Wonder van Charkov?' Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Of Nederland er nu wel of niet in slaagt om de kwartfinale op het EK te bereiken, de fanzone in Charkov stroomt vandaag voor de laatste keer vol met supporters van Oranje. De eventuele kwartfinale, donderdag tegen Tsjechië, wordt namelijk in Warschau gespeeld.

En op dat plein in Charkov, omgedoopt tot het ‘Oranjeplein’ wordt gewoon geprobeerd om de feeststemming erin te houden, ondanks de lastige opgave voor het Nederlands elftal.”Mensen doen alsof ze er nog helemaal in geloven, tegen beter weten in misschien wel een beetje”, aldus NOS-verslaggever Kysia Hekster.

Jens Timmermans (Radio 538), het Feestteam (van 0 tot feest in 10 sec.) en Danny de Munk (‘met zijn typerende tongval‘) proberen in Charkov een feest van te maken, maar dat gaat toch iets lastiger dan bij de voorgaande wedstrijden, meldt deze AD-journalist.

Twitter avatar BvDooijeweert Bart van Dooijeweert Ze doen hun best op het podium van het Oranjeplein, maar de sfeer is toch minder dan voor de wedstrijden tegen Den en Dui #porned

‘Charkov houdt van Oranje’

Onder de naar schatting zestigduizend mensen die aanwezig zijn in de fanzone, zitten niet alleen maar Nederlanders maar ook veel Oekraïners. Dat zegt coördinator Natalja Mirasjnitsjenko van de fanzone tegen het Nederlands Dagblad. Kysia Hekster meldde eerder vandaag al dat ze zelfs Oekrainers “aanvallen” had horen zeggen in het Nederlands. “Dat klonk heel grappig,” aldus Hekster.

Als Nederland er in slaagt om de kwartfinale te behalen wordt er vanavond “een stevige disco” gebouwd voor de Nederlandse en de Oekraïense fans, aldus Mirasjnitsjenko:

“Charkov is van Oranje en van de Nederlandse fans gaan houden. We smachten naar Nederlands succes en dat gaan we groots vieren.”

Het wonder van Charkov

Maar slaagt Nederland er vanavond - met behulp van een Duitse overwinning - er in om het ‘Wonder van Charkov’ te laten plaatsvinden?

Kevin Strootman denkt dat het mogelijk is:

Twitter avatar Kevin_strootman Kevin Strootman Tonight the crucial game and last chance against Portugal .. We have to fight till its completely over.. We can do it!! #Euro2012 #Oranje

Ruud Gullit hoopt dat het mogelijk is:

Twitter avatar GullitR Ruud Gullit Hope today a great escape for holland. http://t.co/wdJawf4c

En deze grappenmaker ziet het niet gebeuren:

Twitter avatar reinierspreen Reinier Spreen Ik kwam net het Wonder van Charkov tegen. Hij kan er vanavond niet bij zijn.

En Ronald de Boer, op het gezamenlijke twitteraccount met zijn broer Frank, vraagt zicht vooral hoe ‘Bert’ zal gaan starten:

Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer R: ben benieuwd hoe Bert gaat starten. Wat het ook zal zijn , heel veel succes boys en de gehele staf 👍. #EK2012

En ook over die opstelling worden al de nodige grappen gemaakt:

Twitter avatar MarcoPaalman Reimink&Paalman ‘Huntelaar en Van Persie vanavond naast elkaar’
Rij 9 stoel 12 en 13 KLM vlucht 995 Charkov-Amsterdam
    • Lex Boon