Hevige bombardementen in Homs - al ‘elf doden en tientallen gewonden’

Amateurbeelden van bombardementen in Homs. Foto AP / Ugarit News

Minstens elf mensen zijn in de Syrische stad Homs omgekomen bij bombardementen door overheidstroepen. Hoeveel gewonden er gevallen zijn is nog onbekend, maar waarschijnlijk loopt het aantal in de tientallen.

Het geweld komt een dag het staken van de VN-waarnemersmissie in Syrië. Volgens activisten ligt 85 procent van de stad onder geweervuur of wordt gebombardeerd, meldt persbureau Reuters. Er zou een tekort zijn aan medische hulpmiddelen en overheidsmilities, de zogeheten shabiba, zouden op straat jacht maken op burgers en activisten.

Vrijdag liet de Franse regering al weten bezorgd te zijn over een aanstaande aanval op Homs. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde gisteren dat er zo’n duizend families omsingeld waren door regeringstroepen en de internationale gemeenschap in het algemeen en VN-chef Ban Ki-Moon in het bijzonder aan om een bloedbad in het epicentrum van de protesten tegen het regime van president Assad te voorkomen.

Syrische oppositie wil bewapende VN-waarnemers

Vanochtend riep de Syrische oppositie de VN op tot het aannemen van een resolutie om de VN-waarnemers in het land te bewapenen. Door de escalatie van het geweld in het land staakten zij de missie, de waarnemers die moesten toezien op het staakt-het-vuren in het land werden met toenemende mate zelf doelwit.

Beelden van beschoten VN-voertuigen:

De waarnemersmissie van de VN maakt deel uit van het vredesplan dat bemiddeld werd door Kofi Annan die optrad als bemiddelaar tussen de internationale gemeenschap, de Syrische oppositie en Damascus. De VN-waarnemers moesten toezien op het staakt-het-vuren dat vanaf begin april van kracht was. Dat bestand was echter wankel door de vele schendingen. Na het bloedbad in Houla lieten de rebellen van het Syrische Vrije Leger weten zich niet meer aan de wapenstilstand te houden.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.