Grieken stemmen vandaag opnieuw - voor de euro of voor een ‘grexit’

Caption: A Greek orthodox priest holds his ballot paper as he exits a voting booth at an Athens primary school used as a polling station June 17, 2012. Voting opened on Sunday in a Greek election that could decide whether the heavily indebted country remains in the euro zone or heads for the exit, potentially unleashing shocks that could break up the single currency. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS ELECTIONS BUSINESS)
Caption: A Greek orthodox priest holds his ballot paper as he exits a voting booth at an Athens primary school used as a polling station June 17, 2012. Voting opened on Sunday in a Greek election that could decide whether the heavily indebted country remains in the euro zone or heads for the exit, potentially unleashing shocks that could break up the single currency. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS ELECTIONS BUSINESS) Een Grieks-Orthodoxe priester brengt zijn stem uit in een basisschool in Athene. Foto Reuters / Yannis Behrakis

De stembureau’s in Griekenland zijn geopend voor misschien wel de belangrijkste verkiezingen in veertig jaar. Voor het land staat de positie binnen de eurozone op het spel.

Dat schrijft persbureau AP. Het is de tweede keer in zes weken dat de Grieken hun stem uit mogen brengen in nationale parlementsverkiezingen. Meerdere formatiepogingen mislukten na de stembusgang van 6 mei, waarna nieuwe verkiezingen als enige optie overbleven. De onderhandelingen strandden door uiteenlopende visies op de ingrijpende bezuinigingen die de EU Griekenland heeft opgelegd in ruil voor de miljardensteun die het land ontvangt om een faillissement te voorkomen. Syriza weigerde deel te nemen aan een coalitie omdat het tegen deze deal met de EU is.

Volgens onze correspondent Marloes de Koning stemmen de Grieken vandaag voor of tegen de euro, want “grijstinten” bestaan niet meer, zo schreef zij eerder in NRC Handelsblad. De partijen Nieuwe Democratie en Syriza gaan in de peilingen nek-aan-nek. De eerste houdt zich vast aan de gemaakte begrotingsafspraken, de laatste wil deze openbreken. Het opnieuw onderhandelen over de noodsteun betekent mogelijk een faillissement van Griekenland en een noodgedwongen vertrek uit de euro.

‘Brussel ziet grexit nog als onrealitisch scenario’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel deed gisteren nog een beroep op de nog te vormen nieuwe regering: welke partijen ook de dienst gaan uitmaken, ze dienen zich te houden aan de gemaakte afspraken met Europa. Maar Brussel zal ook alles in het werk stellen om de Grieken binnen de eurozone te houden, zo schreef correspondent Caroline de Gruyter gisteren:

“Het woord ‘grexit’ ligt op ieders lippen. Maar in Brussel, waar een Grieks vertrek uit de eurozone zou moeten worden gecoördineerd, houden velen dit voor tamelijk onrealistisch. Zelfs als de linkse protestpartij Syriza morgen de Griekse verkiezingen wint, zullen eurolanden volgens een betrokkene proberen de Grieken binnenboord te houden.

Officiële verklaringen van politici uit eurolanden bevestigen het zwart-witbeeld. Europees president Van Rompuy zei dinsdag dat Europa al het mogelijke zal doen om Griekenland in de eurozone te houden, zolang het zijn verplichtingen nakomt”.

Interactieve graphic: Europa in cijfers