Frankrijk naar de stembus voor parlementsverkiezingen

Caption: A man runs in front posters for the French parliamentary election, in Eze, southeastern France, Friday, June 15, 2012, before the second round of elections. The second round will take place on June17 to elect the 14th National Assembly of the 5th Republic. (AP Photo/Lionel Cironneau) Naar verwachting behalen de linkse partijen vandaag een grote overwinning in de Franse parlementsverkiezingen. Foto AP / Lionel Cironneau

De Franse stembureau’s zijn zojuist geopend. Frankrijk kiest vandaag een nieuw parlement, een maand na het aantreden van president Francois Hollande.

Het gaat vandaag om de verdeling van 541 zetels in het parlement, 36 werden al vergeven in de eerste ronde op 10 juni. Naar verwachting zal de Parti Socialiste van Hollande vandaag een grote overwinning boeken, schrijft persbureau AFP. De vraag is alleen hoe links de Fransen gaan stemmen.

Tijdens de voorrondes van de parlementsverkiezingen was de opkomst laag, zo’n 57 procent:

Volgens de meeste peilingen kan de PS samen met haar twee bondgenoten rekenen op meer dan 289 van de 577 in het parlement. Volgens eerdere prognoses blijkt dat de partij van Hollande tussen de 275 en 315 zetels kan rekenen. Hoogstwaarschijnlijk luiden de verkiezingen vandaag de terugkeer in van het Front National in het parlement. Marine Le Pen kan rekenen op drie tot vier zetels in de peilingen en zal naar verwachting daardoor plaats kunnen nemen in de Nationale Assemblée.

    • Hans Klis