Eurogroep roept Griekenland op snel een regering te vormen

Antonis Samaras, leider van Nieuwe Democartie, zwaait naar zijn aanhangers na een persconferentie. Zijn partij kreeg genoeg zetels om met Pasok een coalitie te vormen, wat de angst voor een eventueel Grieks vertrek uit de euro vermindert.
Antonis Samaras, leider van Nieuwe Democartie, zwaait naar zijn aanhangers na een persconferentie. Zijn partij kreeg genoeg zetels om met Pasok een coalitie te vormen, wat de angst voor een eventueel Grieks vertrek uit de euro vermindert. Foto AFP / Andreas Solaro

De ministers van Financiën hebben de voorlopige resultaten van de verkiezingen in Griekenland erkend. Ze roepen het land om zo snel mogelijk een regering te vormen en de beloofde hervormingen door te voeren, in ruil voor financiële steun.

Ook het Witte Huis liet in een reactie weten te hopen dat het Griekse verkiezingsresultaat snel leidt tot een nieuwe regering, die “vooruitgang” boekt bij de economische uitdagingen. Het Witte Huis hamerde er verder nog eens op dat het “in ieders belang” is dat Griekenland in de euro blijft. Daarvoor zijn wel de nodige hervormingen nodig.

De Duitse minister van economische zaken zei dat als Nieuwe Democratie de verkiezingen wint, Duitsland dat opvat als een beslissing om door te gaan met de Griekse hervormingen.

“Het pad dat Griekenland moet bewandelen is makkelijk noch eenvoudig. Maar het is noodzakelijk en zal de Griekse bevolking het vooruitzicht op een betere toekomst geven.”

Pro-euro coalitie mogelijk

Volgens de eerste officiële prognose over de Griekse verkiezingen van vandaag staat de conservatieve partij Nieuwe Democratie aan kop. Dat betekent dat een pro-euro coalitie mogelijk is met de partij Pasok. Een opluchting voor de internationale gemeenschap, die vreesde dat het radicaal-linkse Syriza aan de macht komt. Syriza wilde alle gemaakte afspraken met de euro in ruil voor leningen overboord gooien.

De ontwikkelingen in Griekenland worden op de wereldwijde financiële markten daarom met argusogen bekeken. Een overwinning van de partijen die af willen van de strenge bezuinigingseisen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds kan een Grieks euro-exit betekenen. De vrees bestaat dat andere financieel zwakke broeders in de eurozone dan worden meegesleept in de Griekse val, met alle gevolgen voor de euro van dien.

    • Mirjam Remie