Zelf beleggen, maar wel aan het handje

Een maand geleden publiceerde Peter van der Slikke het boek Ontmaskerd, waarin hij aantoonde hoe slecht de particuliere belegger wordt bediend door de financiële grootmachten. Zelf belegt Van der Slikke het geld van zijn klanten alleen nog maar in trackers die automatisch bepaalde marktindices volgen door de waarden uit die indices te kopen in dezelfde verhouding. Zulke ‘fysieke’ trackers zijn veel goedkoper dan traditionele, actief beheerde beleggingsfondsen, je kunt ‘erin en eruit’ op ieder moment van iedere beursdag en ze bieden veel meer spreiding, over landen en over vermogenscategorieën.

Van der Slikke werkt zo sinds 2006 via Topcapital, beheerder van vermogens vanaf een miljoen euro, en sinds kort ook via iBeleggen, toegankelijk vanaf dertig mille. Geen beheerder maar „het eerste Nederlandse platform voor online beleggingsadvies”. iBeleggen verkoopt geen eigen producten, uitsluitend van derden zoals Vanguard en iShares. „Uit principe. Wij willen vrij blijven in de keuze van de beste producten voor onze klanten.”

Bij iBeleggen voert de klant online in hoeveel hij wil beleggen en voor welk doel – bijvoorbeeld aflossing van zijn hypotheek over twintig jaar. Vervolgens moet hij een uitgebreide vragenlijst invullen, waarvoor de AFM duchtig heeft zitten meekijken. De toezichthouder stond vooral op vragen die de kennis van de belegger testen – begrijpt u wat een tracker is? – en diens risicobereidheid. Welk verlies vindt u nog aanvaardbaar: 5, 10, 25 of meer dan 50 procent per jaar? Zo komt iBeleggen tot een mix van aandelen- en obligatietrackers. ‘Blauw’ – bijna geen aandelen – is de meest defensieve mix, ‘Rood’ – alleen aandelen – de meest offensieve. De handel in die stukken gebeurt via een rekening bij BinckBank.

iBeleggen is zelf beleggen, maar wel volgens de regels van het huis. De klant kan niet handelen in strijd met het zelfgekozen profiel. iBeleggen adviseert transacties sowieso te beperken tot rebalancing – kleine aanpassingen omdat een index van samenstelling verandert, of het marktklimaat omslaat. Geen trackers in grondstoffen meer, bijvoorbeeld: „Veel te speculatief”. De trackers en beperkte transacties houden iBeleggen goedkoop. Alle kosten bij elkaar bedragen minder dan 1 procent van het bruto rendement, bij alle profielen. De enorme spreiding – via de trackers van iBeleggen investeert de klant wereldwijd in 4700 ondernemingen en 1200 obligaties – beperkt de verliezen. December 2011 sloot Groen af op min 0,63 procent, Rood op min 6,04 procent. In 2012 staan alle profielen tot dusver op winst – van 4,05 procent voor Rood tot 4,78 procent voor Blauw.

„Verantwoord begeleid beleggen” noemt Van der Slikke zijn aanpak. „Eigenlijk ben ik geen adviseur meer voor mijn klanten, maar hun risicomanager. Zelf zie ik dat als een promotie.”

    • Joost Ramaer