‘Zeker twintig doden bij bomexplosie op markt in Pakistan’

Door aanhoudende strijd tussen militanten en het Pakistaanse leger in de Khyber-regio zijn veel inwoners op de vlucht geslagen. Foto AFP / A. Majeed

Een bomexplosie in het noordwesten van Pakistan heeft vanochtend aan zeker twintig het leven gekost. Dat meldt persbureau AP op basis van medische bronnen en overheidsfunctionarissen.

De bom, die onder een auto was bevestigd, ging vanochtend af op een markt in het plaatsje Landi Kotal in de Khyber-regio vlakbij de grens met Afghanistan. De exacte toedracht van de explosie moet nog onderzocht worden, maar volgens regeringsfunctionaris Iqbal Khan was de impact van de explosie “groot” en is het goed mogelijk dat er meer dan dertien doden te betreuren zijn. Ook raakten zeker vijftig mensen bij de explosie gewond.

De explosie is hoogstwaarschijnlijk een aanslag van islamitische militanten, hoewel de aanslag nog niet is opgeëist. Veiligheidsfunctionarissen zeiden tegen persbureau Reuters dat het doelwit van de aanslag vermoedelijk het kantoor was van een tribale leider die met het Pakistaanse leger samenwerkt in de strijd tegen islamitische militanten.

Het Pakistaanse leger heeft de afgelopen jaren verschillende grote operaties in de Khyber-regio uitgevoerd om de militanten uit het gebied te verdrijven. De regio is ook belangrijk voor de NAVO-missie in Afghanistan, want via Khyber wordt materiaal voor de NAVO-troepen in Afghanistan aangeleverd.

Hieronder een kaartje met daarop aangegeven de Khyber-regio, waar de explosie van vanochtend plaatsvond:


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool