Waarnemersmissie VN in Syrië stilgelegd vanwege geweldsescalatie

Een konvooi van de VN-waarnemers bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Damascus. Foto AFP / Louai Beshara

De waarnemersmissie van de Verenigde Naties in Syrië is stilgelegd. Dat heeft het hoofd van de missie, de Noor Robert Mood, vanmiddag bekendgemaakt. De toename van het geweld in het land is de reden dat de waarnemers hun werk niet meer kunnen doen.

Er zijn zo’n 300 waarnemers in Syrië wier taak het oorspronkelijk was om toe te zien op het staakt-het-vuren waarmee het Syrische leger van president Assad en de gewapende opstandelingen in april akkoord gingen. In de praktijk zijn de waarnemers vooral bezig geweest met het in kaart brengen van het geweld in Syrië, dat sinds april onverminderd is doorgegaan en weer steeds erger lijkt te worden.

Missiehoofd Mood zei vanmiddag dat de escalatie van het geweld in de laatste tien dagen de reden is dat de waarnemers hun werk tot nader order hebben moeten staken. Het zou nu te gevaarlijk zijn voor de waarnemers om door Syrië te reizen en daarom blijven ze voorlopig in hun onderkomens. Mood zei dat de waarnemers weer aan het werk gaan “zodra de omstandigheden dat toelaten”, aldus persbureau AFP.

‘Opschorting laat zien dat missie geen effect heeft’

De waarnemersmissie, die halverwege april van start ging, heeft in het begin “een beetje” geholpen, maar de opschorting ervan is een “formeel teken dat de missie geen effect heeft”, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants in een reactie:

“Ik denk dat de VN met het opschorten proberen om druk op het regime van Assad uit te oefenen om eindelijk eens mee te werken met de missie. Je kan echter voorspellen dat dit niet gaat werken. De afgelopen maanden heeft eigenlijk niets effect gehad op het gedrag van het regime.”

    • Pim van den Dool