VVD wil budget ontwikkelingshulp met zeventig procent verlagen

VVD-fractievoorzitter Stef Blok vindt dat er voor miljarden kan worden bezuinigd op het budget van de ontwikkelingshulp. Foto NRC / Roel Rozenburg

De VVD wil drie miljard bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de liberalen dat begin volgende maand wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf vanochtend. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking moet van de partij met zeventig procent omlaag: van 4,3 naar 1,3 miljard euro.

“De overheid heeft niet het recht de belastingbetaler te dwingen om aan hulp mee te betalen”, zegt VVD-fractievoorzitter Stef Blok in De Telegraaf. De subsidie aan hulporganisaties als Oxfam Novib en Artsen zonder Grenzen zou helemaal moeten verdwijnen. Tegenover het dichtdraaien van de geldkraan staat dat het van de partij fiscaal aantrekkelijker moet worden om geld te doneren aan organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingslanden.

Bezuiniging is ‘fundamentaal liberale keuze’

De PVV van Geert Wilders is al veel langer fanatiek voorstander van miljardenkortingen op hulpgelden. Volgens Blok is de stap van de VVD niet ingegeven door het PVV-standpunt. “Dit is een fundamenteel liberale keuze. Mensen mogen zelf weten of ze willen doneren”, aldus Blok.

Het geld dat voor ontwikkelingshulp beschikbaar blijft, moet besteed worden aan noodhulp en een aantal terreinen waar Nederland sterk in is. Dat betreft bijvoorbeeld waterveiligheid en landbouw.

Bij de mislukte Catshuisonderhandelingen zou de VVD akkoord zijn gegaan met een bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingshulp. De bezuiniging, die vooral moeilijk lag bij het CDA, was toen een vurige wens van de PVV-onderhandelaars. Tijdens de onderhandelingen over het Lenteakkoord werden de bezuiniging op ontwikkelingshulp weer geschrapt.

Oxfam Novib noemt voorstel VVD ‘onthutsend’

Farah Karimi, directeur van Oxfan Novib, een mensenrechtenorganisatie die geen gebruik maakt van overheidssubsidie, spreekt in een reactie tegenover persbureau Novum van een “onthutsend voorstel”. Ze hekelt de argumenten die Blok aanvoert om miljarden te besparen, vooral dat ontwikkelingssamenwerking niet effectief zou zijn. “Wees een vent en zeg eerlijk: ik heb geld nodig en ik haal dat weg bij de armsten.” Ze verwijt de VVD jojobeleid op het gebied. “Blijkbaar heeft de partij behoefte de PVV de wind uit de zeilen te nemen.”

    • Pim van den Dool