VS overwegen vervolgstappen na staken missie Syrië

Een Syrische man die tijdens vuurgevechten gewond is geraakt toont zijn verwondingen. Foto AP/Bilal Hussein

De Amerikaanse politiek is in beraad over de te nemen stappen nu de waarnemersmissie in Syrië is gestaakt. Tegelijkertijd roepen de VS het Syrische regime desondanks op om zich te houden aan het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan.

Tommy Vietor, woordvoerder namens het Witte Huis, verklaarde vanmiddag tegenover persbureau Reuters dat Amerika vandaag een oproep heeft neergelegd bij de Syrische president Bashar al-Assad, en dat er wordt gesproken over nieuwe stappen. Wat de mogelijke stappen zijn is niet bekendgemaakt.

“Het Syrische regime wordt opgeroepen om zich te houden aan de afspraken die zijn opgenomen in het vredesplan van Kofi Annan, en gehoor dient te geven aan het staakt-het-vuren.

In deze kritiek periode voeren we overleg met internationale partners over de volgende stappen die we gaan zetten om een overdracht van de macht in Syrië mogelijk te maken.”

Missiehoofd Mood zei vanmiddag dat de escalatie van het geweld in de laatste tien dagen de reden is dat de waarnemers hun werk tot nader order hebben moeten staken. Het zou nu te gevaarlijk zijn voor de waarnemers om door Syrië te reizen en daarom blijven ze voorlopig in hun onderkomens. Mood zei dat de waarnemers weer aan het werk gaan “zodra de omstandigheden dat toelaten”

Vrees voor bloedbad Homs neemt toe

De Syrische oppositie vreest voor een nieuw grootschalig bloedbad in de opstandige stad Homs. Meer dan duizend families zijn door het Syrische leger omsingeld in de stad en liggen onder vuur van de regeringstroepen. Dat heeft het aan de oppositie gelieerde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten vanochtend gemeld en riep de VN op onmiddellijk in te grijpen.

Er zouden 30.000 soldaten de stad ingetrokken zijn. Volgens het Observatorium heeft het Syrische regime de belegering en bombardementen op de stad op een ongekende manier uitgebreid.

De situatie in Homs is volgens de mensenrechtenorganisatie al dagenlang penibel. Tientallen burgers zouden dringend medische hulp nodig hebben vanwege de beschietingen die regeringstroepen de afgelopen dagen hebben uitgevoerd. Ook zou er in veel getroffen wijken van Homs een tekort aan water en elektriciteit zijn. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten heeft het Internationale Rode Kruis opgeroepen hulp te bieden.

    • Annemarie Coevert