Veerkrachtig Engeland schakelt Zweden uit

Andy Carroll stelde teleur na zijn transfer naar Liverpool. Bondscoach Roy Hodgson stelde hem op tegen Zweden, als stand-in van de geschorste Wayne Rooney, en werd beloond met een doelpunt.

England's Andy Carroll scores the opening goal during the Euro 2012 soccer championship Group D match between Sweden and England in Kiev, Ukraine, Friday, June 15, 2012. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Het is dat Liverpool op dezelfde winterdag Fernando Torres voor 50 miljoen pond aan Chelsea verkocht. Anders was de vervanger van de Spanjaard met een transfersom van 35 miljoen pond nu de duurste voetballer ooit in de Premier League geweest. Andy Carroll stelde, net als Torres, slechts teleur in de afgelopen anderhalf jaar. Beiden haalden revanche bij het EK.

Waar Torres vrijdag zijn critici deed zwijgen met twee doelpunten tegen Ierland, lukte dat Carroll tegen Zweden. Met een rake, spijkerharde kopbal beloonde de spits bondscoach Roy Hodgson voor het vertrouwen. Engeland won in Kiev in een spectaculaire wedstrijd met 3-2 van Zweden en is dinsdag tegen gastland Oekraïne bij een gelijkspel zeker van een plaats in de kwartfinales.

Carroll (23) beleefde zijn doorbraak bij Newcastle United. De supporters zagen in de kopsterke aanvaller met de paardenstaart de opvolger van het gestopte icoon Alan Shearer. Carroll leidde de gedegradeerde volksclub drie seizoenen geleden met zeventien doelpunten terug naar het hoogste niveau. Het jaar daarna maakte hij voor de winterstop elf competitietreffers, waarna de Magpies in januari het bod van Liverpool niet konden weerstaan.

De verhuizing van de ene naar de andere havenstad bracht Carroll weinig goeds. Hij zag zijn debuut wegens een dijbeenblessure uitgesteld tot maart. Eenmaal hersteld viel hij vooral op met gemiste kansen, verkeerde balaannames en rare valpartijen. De tabloids schreven gretig over zijn nachtelijke uitspattingen en een vermeende alcoholverslaving. De spits bekende in april dat hij zijn levensstijl flink heeft veranderd na zijn overstap naar Liverpool.

Ook dit seizoen voldeed Carroll niet, met slechts vier competitiedoelpunten. Waar Torres zijn magere jaar redde met een sterke invalbeurt in de gewonnen Champions League-finale tegen Bayern München, moest de Engelsman het doen met de winnende treffer in de halve finales van de FA Cup. De goal tegen Everton was de 35 miljoen pond meer dan waard, vond ploeggenoot Jamie Carragher.

Carroll werd geselecteerd voor het Engelse team na een opleving in de laatste duels. Met rugnummer 9 leek hij zelfs de vaste vervanger te zijn van sterspeler Wayne Rooney, die was geschorst voor twee EK-duels na een rode kaart in de kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro. Hodgson koos tegen het beweeglijke Frankrijk nog voor Alex Oxlade-Chamberlain naast Danny Welbeck. De 18-jarige aanvaller deed het prima, maar moest tegen de fysiek sterke Zweden plaatsmaken voor Carroll.

Dat bleek een goede keuze. Carroll toonde zich een klassieke Engelse target man. Hij maakte in de eerste twee minuten al twee overtredingen op zijn bewakers, zwoegde opportunistisch voor elke bal en zocht de confrontatie met de Sloveense scheidsrechter Damir Skomina. Na ruim twintig minuten drukte Carroll het overwicht van Engeland in de eerste helft uit in een doelpunt, na een schitterende pass van aanvoerder Steven Gerrard.

Zweden speelde na rust aanvallender en legde de zwaktes van Engeland bloot. Eerst keken de verdedigers slechts toe hoe de voortdurend dreigende spits Zlatan Ibrahimovic twee keer het doel van Joe Hart onder vuur nam, waarna Glen Johnson in eigen doel schoot uit de rebound van Olof Mellberg. De laatste maakte na een uur ook van dichtbij het tweede doelpunt.

Engeland toonde ongekende veerkracht. Vijf minuten na de 2-1 maakte invaller Theo Walcott met zijn eerste balcontact gelijk. Welbeck bezorgde de ploeg van Hodgson de zege met een prachtige hakbal, in de stijl van Ibrahimovic. Zweden kon uitschakeling niet meer voorkomen, ondanks een slotoffensief.

    • Michiel Dekker