Van Marwijk: onze opdracht is duidelijk

Het Nederlands elftal zet morgen in de laatste groepswedstrijd tegen Portugal alles op alles om vol aanvallend Portugal de baas te zijn. Dat liet Bert van Marwijk, bondscoach van Oranje, vanavond doorschemeren tijdens zijn persconferentie in het Metaliststadion van Charkov.

Vanavond traint het Nederlands Elftal voor de laatste keer in voorbereiding op de beslissende treffer tegen Portugal. Van Marwijk meldt optimistisch dat hij ervan uitgaat dat Duitsland wint van Denemarken, en ziet het als zijn taak om met zeker twee punten verschil Portugal te verslaan:

“We weten wat onze opdracht is. We zullen in negentig minuten twee doelpunten voor moeten staan. Daar hou ik rekening mee in mijn opstelling. Hoe? Dat moet je afwachten tot morgen.”

Van Marwijk geeft aan anders aan de wedstrijd te beginnen dan tegen Duitsland. Waarschijnlijk mag Klaas-Jan Huntelaar zich in de basis gaan bewijzen. Dat komt hij in de plaats van Ibrahim Afellay. Van Persie verhuist naar de ’10’-positie en Wesley Sneijder naar de linkerflank, meer werd niet prijsgegeven door de bondscoach. “Portugal is meer dan alleen Ronaldo, maar is evengoed een prima team” zei hij over de beruchte tegenstander. Oranje moet het land morgen met zeker twee punten verschil verslaan om nog kans te maken op de kwartfinales. Daarnaast is het een vereiste dat Duitsland wint van Denemarken.

Over een vermeende slechte sfeer binnen het Spaanse elftal wilde de coach nog wel iets kwijt:

“Ik zou willen dat de sfeer bij ons net zo slecht was als bij Spanje, die wonnen namelijk wel met 4-0″.

Vechten voor onze laatste kans

Aanvoerder Mark van Bommel viel de coach bij:

“We weten dat we vechten voor onze laatste kans. Die gaan we grijpen. [...] Het scenario van twee nederlagen zat vooraf niet bij ons in het hoofd, we zijn met een ander idee naar dit EK gekomen. We staan na twee wedstrijden op nul punten en zijn afhankelijk van een ander. Dat hadden we ons anders voorgesteld.”

De statistieken zijn niet gunstig voor Oranje als het gaat om eerdere treffers met Portugal. Van de tien duels wist ons elftal er maar een te winnen. Tijdens het EK van 2004 won Portugal in de halve finales met 2-1. De laatste ontmoeting was in 2006: in de achtste finales van het WK verloor Oranje met 1-0.

    • Annemarie Coevert