Uitgelicht zondag

The four feathers Year: 2003 Director: Shekhar Kapur Heath Ledger PHOTOS12

Film

La vache et le prisonnier (Henri Verneuil, 1959, F/I). Meest succesvolle film van de Franse komiek met deze regisseur. Het verhaal: Franse krijgsgevangene besluit halverwege de oorlog uit Duitsland terug te lopen met een koe als excuus bij controles onderweg. Wat verbaast is onder andere de lankmoedige blik op Duitsers: wanneer zij geen uniformdragers zijn, blijken ze vriendelijke boeren die onder de oorlog net zoveel lijden als de krijgsgevangene. Verneuil slaagde erin van Fernandel en koe Marguerite een gelijkwaardig duo te maken, lang voordat digitale techniek het mogelijk maakte om op film dieren als volwaardige acteurs te laten optreden. Eén, 14.00-15.55u.

The Four Feathers (Shekhar Kapur, 2002, VS/GB). Zevende verfilming van A.E.W. Masons gelijknamige roman uit 1902 zet vraagtekens bij de Engelse aanwezigheid in Afrika en bij de poging de heidenen te kerstenen, maar concentreert zich vooral op het klassieke thema van iemand (Heath Ledger) die door onbaatzuchtig handelen verlossing van zijn zonden nastreeft. Het blijft een heldenepos, wat voor kanttekeningen Kapur ook probeert te plaatsen. BBC 2, 15.30-17.30u.

The Hours (Stephen Daldry, 2002, VS/GB). Ingetogen verfilming van Michael Cunninghams roman over drie vrouwen: Virginia Woolf (Nicole Kidman) in 1925, een huisvrouw (Julianne Moore) uit 1950 en een New Yorkse, eigentijdse pendant van Mrs. Dalloway (Meryl Streep).BBC 2, 00.00-01.50u.

Informatief

Fryslân Dok: De hân oan ‘e ploech en de blik foarût. Eerste deel van tweeluik over het bedrijf van paardenfokker Wiepke van de Lageweg. Zijn VDL-stal in Beers, waar ook zijn vrouw Jannie, alle kinderen en hun aanhang in meewerken, is wereldberoemd dankzij toppaarden als Nimmerdor, Indoctro en Jus de Pomme. Hun Nederlands springkampioen Bubalu gaat misschien naar de Olympische Spelen. Ned.2, 15.30-16.00u.

Amusement

HF 2012: Film en soundtracks. Special over Michael Nyman en de band tussen film en muziek. Nyman componeerde de muziek voor films als Prospero’s Books en The Piano. Voor het Holland Festival schreef hij een nieuwe partituur bij de filmklassieker Pantserkruiser Potemkin. Ned.2, 19.25-20.00u.

True Love. Eerste verhaal uit serie van vijf over de liefde. Nick is gelukkig getrouwd; zijn vrouw en kinderen zijn alles voor hem. Maar als zijn eerste liefde plotseling opduikt, staat zijn leven opeens op losse schroeven. Kunnen ze nog eens beleven wat ze vroeger samen hadden? Met o.a. David Tennant, Joanne Froggatt en Vicky McClure. BBC 1, 23.25-23.55u.

Samurai Girl: Book of the Shadow. Eerste aflevering van zesdelige serie over geadopteerd Japans-Amerikaans tienermeisje dat afstamt van samurai en daarom niet vies is van een knokpartij. Dat komt goed uit, want net als ze voor het altaar staat voor een huwelijk waartoe ze zich gedwongen voelt, vallen ninja’s binnen die haar pleegvader om zeep brengen. SBS 6, 23.55-01.35u.

Sport

24 Heures du Mans. Marathonverslag van de 24-uursrace. (Zie Zien op zaterdag) RTL 7, 00.00-15.30u.

EK voetbal

Portugal - Nederland en Denemarken - Duitsland. Rechtstreekse verslagen van de beslissende wedstrijden in groep B.Ned.1 en Ned.3, 20.35-22.55u.