Uitgelicht zaterdag

None

Film

Anatomy of a Murder (Otto Preminger, 1959, VS). James Stewart speelt in dit fraaie rechtbankdrama een advocaat die de verdediging op zich neemt van een man die wordt beschuldigd van de moord op de vermoedelijke verkrachter van zijn vrouw. De soundtrack is van Duke Ellington. Met Lee Remick en Ben Gazzara. BBC 2, 13.40-16.15u.

Casa de areia / House of Sand (Andrucha Waddington, 2005, BRA). Tweede film van Braziliaanse regisseur is wonderschoon epos. De betovering wordt veroorzaakt door het landschap, dat uit 360° zand bestaat, en van de manier waarop de hoofdpersonen letterlijk en figuurlijk in elkaars levens stappen. Twee actrices (Fernanda Torres en Fernanda Montenegro) spelen drie rollen: moeder, dochter en kleindochter. Ze proberen een bestaan op te bouwen in het isolement van een immense duinstreek. Canvas, 14.00-15.50u.

Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson, 2009, VS). Eerste animatiefilm van de auteur van kleine grote films als The Royal Tenenbaums en The Life Aquatic with Steve Zissou. Anderson volgt in grote lijnen het verhaal van Roald Dahl: brutale kippendief Mr. Fox belooft zijn leven te verbeteren. Maar niet heus. De esthetiek is lo-fi en van een koket onhandige maar betoverende kunstmatigheid. De schokkerigheid van stop-motion wordt versterkt door de poppetjes 12 in plaats van 24 keer per seconde te laten bewegen. Met de stemmen van George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray. SBS6, 20.00-21.45u.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Peter Jackson, 2002, VS/D/NZ). Tweede deel van Tolkien-verfilming is wellicht groter en genialer dan The Fellowship of the Ring. Wel vergt de reis die hobbits, mens, dwerg en elf vervolgen nadat zij van Gandalf gescheiden zijn, enige voorkennis. RTL5, 20.00-23.40u.

Mifunes sidste sang (Søren Kragh-Jacobsen, 1999, DK/S). Na Festen en Idioterne de derde Dogmafilm. Lichte, romantische komedie brengt een hoertje met een gouden hart, een ambitieuze yup, een achterlijke broer en een opstandige tiener samen in een vervallen boerderij op een afgelegen eiland. Titel verwijst naar Kurosawa-acteur Toshiro Mifune. Ned.2, 23.35-01.10u.

Informatief

Oranje Ambon. Als het Nederlandse voetbalelftal speelt, kleurt Ambon oranje. Tijdens het WK 2010 steeg de tropische oranje-gekte naar het kookpunt en het doelpunt van Giovanni van Bronckhorst tegen Uruguay werd op uitzinnige wijze gevierd. De populariteit van Gio is ongekend groot vanwege zijn Molukse afkomst. De Nederlandse Molukker Jim Pentury, zoon van een KNIL-militair, wil met voetbal de moslims en christenen op Ambon met elkaar verzoenen. Ned,2, 16.05-17.00u.

Into Orbit: A Culture Show Special. Documentaire over de totstandkoming van Orbit, de kolossale, de zwaartekracht tartende, karmozijnrode stalen sculptuur van Anish Kapoor en Cecil Balmond voor het Olympic Park in Londen. BBC 2, 21.00-22.00u.

London calling: Every picture tells a story. Aflevering uit serie over de coulissen van de popmuziek. Vandaag de rol van foto’s en fotografen in de Britse rockmuziek. Met o.a. Pennie Smith (The Clash), Gered Mankowitz (Jimi Hendrix en Rolling Stones) en Jill Furmanovsky (Pink Floyd en Oasis). Arte, 22.00-22.55u.

EK voetbal

Griekenland - Rusland en Tsjechië - Polen. De laatste groepswedstrijden worden gelijkertijd gespeeld en op twee netten uitgezonden. Ned.1 en Ned.3, 20.20-22.45u.