UEFA doet onderzoek naar ‘banaanincident’

De Europese voetbalbond UEFA onderzoekt berichten dat een fan van Kroatië donderdagavond een banaan op het veld zou hebben gegooid in het EK-duel tegen Italië (1-1). De racistische actie zou gericht zijn tegen de donkere aanvaller van Italië, Mario Balotelli. Dat maakte de UEFA vrijdag bekend.

In aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne zei Balotelli iedere supporter die een banaan naar hem gooit te „vermoorden”. En als de aanvaller van het Italiaanse elftal tijdens een wedstrijd racistisch zou worden bejegend, zou hij meteen van het veld stappen, zo zei hij eind mei in een interview met The Guardian.

De anti-discriminatie organisatie FARE (Football Against Racism in Europe) van de UEFA meldde vrijdag ook dat er door zo’n 300 mensen ‘aap’ is geroepen in de richting van Balotelli. Dit is tijdens het duel tegen Kroatië in Poznan gesignaleerd door twee waarnemers, aldus FARE. „Het was geen ‘boo’, of iets dat tot misverstanden kan leiden”, zei Piara Powar van FARE.

Eerder deze week werd bekend dat er ook onderzoek wordt gedaan naar berichten dat Balotelli in het eerste EK-duel van Italië tegen Spanje (zondag in Gdansk) door sommige Spaanse fans racistisch bejegend zou zijn. Ook hier zou het om ‘aap-geluiden’ gaan.

Balotelli is overigens zijn basisplaats kwijt voor het laatste groepsduel tegen Ierland, maandag in Poznan. Dat zei bondscoach Cesare Prandelli vrijdag. „Hij moet beter gaan spelen. Daarom neem ik deze beslissing.” Waarschijnlijk wordt de plek van Balotelli overgenomen door Antonio di Natale. De 21-jarige Balotelli miste donderdag tegen Kroatië een aantal kansen. Ook in het duel tegen Spanje liet hij een grote mogelijkheid onbenut. (AP)