TomTom viert feestje na deal met Apple

TomTom oprichter en topman Harold Goddijn moest er ruim een jaar op wachten, maar deze week mocht hij dan toch een veelbelovende deal met Apple aankondigen. De Amsterdamse fabrikant van navigatiekastjes profiteert van de rivaliteit tussen de giganten Apple en Google. Het gevolg: een exclusieve deal voor TomTom met Apple. Vanaf dit najaar kunnen iPhone-gebruikers de kaarten van TomTom-dochter TeleAtlas gratis raadplegen op hun smartphone en tabletcomputer. Voor Harold Goddijn het bewijs dat de veel bekritiseerde miljardenovername van TeleAtlas strategisch toch de goede beslissing is geweest. Zo dachter beleggers er ook over. Terwijl de aandelenmarkten al weken in crisisstemming verkeren schoot het aandeel TomTom op dinsdag fors omhoog en sloot de week af met een winst van ruim 10 procent

... en dalers

En ING slikt boete na handel met Cuba

Voor bankiers zijn het moeilijke tijden. De eurocrisis is inmiddels zo onvoorspelbaar dat de oplossing voor een probleem van gisteren, de volgende dag zelf het nieuwe probleem blijkt te zijn geworden. Neem de redding van de bankensector die vorige weekend werd beklonken. Spanje krijgt 100 miljard euro uit het noodfonds, goed nieuws zou je denken. Maar de euforie duurde precies twee uur en toen draaide de stemming op de obligatiemarkt om. Donderdag tikte de Spaanse rente even tegen de grens van 7 procent aan. Voor bankverzekeraar ING, dat 45 miljard euro uit heeft staan in Spanje, is de onzekerheid over Spanje heel ongunstig. De bank van Jan Hommen, die ook nog een tik op de vingers kreeg van bijna een half miljard euro voor het schenden van het handelsembargo met Cuba, zag de eigen aandelenkoers deze week opnieuw dalen tot onder de 5 euro.