Suu Kyi ontvangt eindelijk Nobelprijs - ‘doorbrak mijn gevoel van isolatie’

Aung San Suu Kyi tekent een boek bij het Nobelprijscomité in Oslo. Ze ontving daar vanmiddag na 21 jaar eindelijk haar Nobelprijs voor de Vrede. Foto AP / Cathal McNaughton

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft vanmiddag in Oslo eindelijk de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst kunnen nemen die ze 21 jaar geleden won. Suu Kyi zei in haar dankwoord dat de prijs haar heeft geholpen haar gevoelens van isolatie te doorbreken.

Aung San Suu Kyi had huisarrest toen zij de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 kreeg voor haar strijd meer democratie en mensenrechten in Birma. In de Oslo City Hall zei ze dat de toekenning van de prijs haar er destijds van had verzekerd dat de internationale gemeenschap zou blijven aandringen op de democratisering van haar land:

“Gedurende mijn huisarrest had ik vaak het gevoel dat ik niet langer onderdeel uitmaakte van de echte wereld. Het ontvangen van de prijs deed me weer voelen dat ik bestond. We waren niet vergeten.”

Huisarrest opgeheven en begin democratische hervormingen

Het huisarrest van Aung San Suu Kyi werd in 2010 opgeheven en sindsdien heeft de militaire junta die Birma decennialang bestuurde werk gemaakt van politieke hervormingen. Eerder dit jaar werden parlementsverkiezingen gehouden waarbij Suu Kyi in het parlement werd gekozen.

Eind vorige maand verliet Suu Kyi Birma voor het eerste in 24 jaar tijd. Ze bracht toen een bezoek aan Thailand en bracht de afgelopen dagen ook een bezoek aan Europa, waar ze werd ontvangen in onder meer Engeland en Zwitserland.

Suu Kyi: op weg naar een wereld van vrijheid en vrede

Suu Kyi sprak in haar toespraak in Oslo de hoop uit dat het hervormingsproces in Birma doorgang vindt en zei dat ze dat proces kritisch zal blijven volgen. Ook beloofde ze dat ze met haar partij wil meewerken aan een verzoeningsproces tussen de verschillende etnische groepen en politieke stromingen in het land.

In haar toespraak sprak Suu Kyi ook over het universele belang van het streven naar vrijheid en vrede voor iedereen:

“Ultimately our aim should be to create a world free from the displaced, the homeless and the hopeless, a world of which each and every corner is a true sanctuary where the inhabitants will have the freedom and the capacity to live in peace.”