Spanje laat advies IMF voorlopig links liggen - ‘politiek te gevoelig’

De Spaanse premier Mariano Rajoy, vlak na het aanvragen van de noodsteun. Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

Spanje zal de meest recente aanbevelingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorlopig niet overnemen. Zo worden de lonen van ambtenaren niet verder verlaagd, zo meldt premier Mariano Rajoy vandaag tegenover persbureau AP.

Omdat het advies niet-bindend is, ziet Rajoy voor dit moment af van de aanbevolen maatregelen: “De lonen zijn inmiddels bevroren, maar worden niet teruggedrongen.” Vorige week vroeg het land noodsteun aan bij het IMF van maximaal honderd miljard euro voor de Spaanse banken.

Het advies van het IMF staat in een vrijdag verschenen rapport met een algemene analyse van de Spaanse economie, en gaat niet specifiek over de bankensector, waar de noodsteun voor bedoeld is. Het rapport is kritisch over de gemiste doelstelling van Spanje om haar begrotingstekort terug te brengen, ondanks aandringen vanuit het IMF. Tot tegen het einde van het jaar lag het terugdringen hiervan nog op schema, zo staat in het rapport.

Begrotingstekort Spanje in 2011 8.9 procent

Het begrotingstekort van Spanje over 2011 is tot twee keer toe naar boven bijgesteld naar 8,9 procent, en daarmee is het land ver verwijderd van de 3 procent die Europa aan afzonderlijke landen heeft opgelegd.

Om dit aan te pakken heeft het IMF Spanje verder geadviseerd om de omzetbelasting te verhogen, en een recent opnieuw geïntroduceerde aftrek van hypothecaire betalingen voor starters op de huizenmarkt terug te draaien.

Volgens correspondent Merijn de Waal neemt Rajoy de aanbevelingen nu niet over omdat het “politiek erg gevoelige onderwerpen” zijn, en hij niet de indruk wil wekken dat hij bezwijkt onder druk vanuit het buitenland:

“om de beloftes die naar Europa zijn gedaan na te komen, dus het begrotingstekort terug te dringen, zal Spanje er uiteindelijk waarschijnlijk niet aan ontkomen om dergelijke maatregelen te treffen. Het verhogen van de BTW levert op korte termijn veel geld op, en is dus een aantrekkelijke maatregel voor Spanje. Er zijn wel ministers die hebben aangekondigd dat dit gaat gebeuren, en anderen spreken dat vervolgens tegen. Waarschijnlijk wil de overheid zeker tot januari de schijn ophouden dat het niet nodig is, en dan zelf, ‘onafhankelijk’ van het IMF, de besparingsplannen aankondigen.”

Miljarden nodig voor herkapitaliseren banken

Spanje heeft de noodsteun nodig om zijn banken te herkapitaliseren. Vorige week vroeg de spaarbank Bankia de Spaanse regering al om negentien miljard euro aan steun, omdat het zucht onder slechte vastgoedleningen. Andere Spaanse banken hebben om dezelfde reden nog een veelvoud van dat bedrag nodig.

De Spaanse regering kan dat geld niet zelf ophalen op de kapitaalmarkten, omdat het dan te hoge rentes zou moeten betalen en het risico zou lopen failliet te gaan.

    • Annemarie Coevert