Griekenland en Tsjechië naar kwartfinale, Rusland verrassend naar huis

Uitzinnige Griekse spelers na hun treffer vanavond. Foto AFP

Een drama voor het Russische elftal van Dick Advocaat, Rusland heeft vanavond onverwacht verloren van Griekenland met 0-1 en is uitgeschakeld. De Tsjechen versloegen in dezelfde groep Polen, eveneens met 1-0 en gaan als poulewinnaar door.

Rusland begon als favoriet aan poule A van het EK en deed met een 4-1 zege op Tsjechië ook direct van zich spreken. Tegen Polen kwam Advocaats ploeg echter al niet verder dan een 1-1 gelijkspel en dus maakten alle vier de ploegen in de poule nog kans op het bereiken van de kwartfinale.

Rusland onverwachte verliezer

Griekenland moest daarvoor winnen en de Europees kampioen van 2004 zette meer druk naar voren dan in de twee eerdere duels die het op het EK speelde, schrijft persbureau Novum. De Zuid-Europeanen werden echter zelden gevaarlijk. Rusland kreeg bij de spaarzame aanvallen betere kansen, maar liep toch tegen een doelpunt aan. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Giorgios Karagounis plotseling de kans en schoot diagonaal raak.

Bij die stand zouden Rusland en Griekenland doorgaan, want bij Polen - Tsjechië was er nog niet gescoord. De Polen waren furieus begonnen aan de wedstrijd, maar een aantal goede kansen ging net naast. In het laatste kwartier voor rust namen de Tsjechen de regie echter langzaamaan over.

Tsjechië overmeesterde Polen langzaam

In de tweede helft maakte Polen dan ook steeds minder aanspraak op de winst en na een counter zette Petr Jiracek Tsjechië op 1-0. Nu moest in de andere wedstrijd Rusland ook aan de bak om aan uitschakeling te voorkomen. De ploeg was wederom beter dan tegenstander Griekenland, maar dichter dan een kopbal vlak voorlangs van Alan Dzagoev in de slotfase kwamen de Russen niet.

De Tsjechen leken ondertussen dichter bij de 2-0 dan dat een gelijkmaker van Polen in de lucht hing. Een wanhoopsslotoffensief van het gastland leverde echter alsnog bijna de 1-1 op. Zo werd er net over gekopt en redden de Tsjechen een bal van de lijn om hun kwartfinaleplaats veilig te stellen.

    • Annemarie Coevert