Regionale persdienst GPD verdwijnt in 2013

De persdienst van regionale dagbladen GPD gaat verdwijnen. Kranten als het Noordhollands Dagblad en het Dagblad van het Noorden verliezen per 1 januari hun leverancier van binnenlands, buitenlands en ander bovenregionaal nieuws. Bij de Geassocieerde Persdiensten werken 45 mensen en veel freelancers.

Directe aanleiding voor het opheffen van de GPD is het besluit van de regionale uitgevers Wegener en Media Groep Limburg, beide eigendom van de Britse investeerder Mecom, uit de vereniging GPD te stappen. Wegener en MGL willen een eigen persdienst oprichten, die kant-en-klare krantenpagina’s levert aan de negen eigen titels. Mecom had dat voornemen aangekondigd in februari. Wegener en MGL dragen circa 3 miljoen euro bij aan de GPD, ruim de helft van het budget. De andere kranten kunnen de kosten alleen niet dragen.

Gisteren kreeg de GPD meer duidelijkheid over de Wegener Persdienst. „Wij konden de medewerkers niet langer in onzekerheid laten”, zegt hoofdredacteur Jos Timmers van de GPD. „Het is een inktzwarte dag voor ons en voor de regionale journalistiek in Nederland.” Al 76 jaar levert de GPD nieuws en achtergronden aan Nederlandse en Vlaamse titels met op dit moment een gezamenlijke oplage van 1,5 miljoen kranten.

Tim Klein, voorzitter van de GPD en directeur van de regionale dagbladen van Telegraaf Media Groep, kan het besluit van Wegener moeilijk begrijpen. „In deze tijd waarin de resultaten zwaar onder druk staan, heeft de GPD laten zien dat samenwerking loont.”