Primeur: NRC-bijlage vanuit de ruimte

De NRC Special die u in handen houdt, is voor zover we weten het eerste blad dat vanuit de ruimte is ontstaan. De Nederlandse astronaut André Kuipers, die sedert 21 december in het internationale ruimtestation ISS op 400 kilometer boven onze hoofden zweeft, deed als ‘gastredacteur’ voorstellen voor verhalen in deze bijlage.

Met zijn maandenlange verblijf in het internationale ruimtestation ISS groeide Kuipers uit tot dé ambassadeur van de Nederlandse ruimtevaartindustrie. Nederland, waar ongeveer duizend mensen fulltime werken aan ruimtevaartprojecten, draagt jaarlijks zowat 100 miljoen euro bij aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Een klein deel van dat bedrag, zo’n 8 procent, wordt ‘geoormerkt’ voor het ISS, de rest is voor andere ruimtevaartprojecten.

Op verzoek van gastredacteur Kuipers trok een van onze redacteuren naar het Russische Sterrenstad waar Kuipers zelf werd opgeleid tot astronaut (je kan er rondgezwierd worden in een apparaat dat je zomaar even acht keer zwaarder maakt); de gastredacteur nam een prachtige foto van zijn rommelige werkplek (waar hij er voortdurend over moet waken dat zijn spullen niet zoekraken omdat ze gewoon wegzweven); we kijken mee over de schouder van Kuipers terwijl hij zijn experimenten doet (gamen met een muts op); en we luisteren even mee naar de liedjes op de iPod van onze astronaut (natuurlijk staat ‘Rocket Man’ van Elton John erop).

Als alles goed gaat, komt de Nederlandse astronaut, die is uitgezonden door ESA, op 1 juli terug op aarde. Nog twee weken heeft hij dus dat „uitzicht op die prachtige blauwe bol in het inktzwarte niets”, kan hij genieten van die „gewichtloosheid die behalve onhandig vooral héérlijk is” en moet hij „die warme douche, de frisse lucht en de zingende vogels in de tuin na een regenbui missen”. Nog twee weken zestien keer per dag rond de aarde cirkelen en dan is onze gastredacteur weer thuis.

Peter Vandermeersch

Hoofdredacteur